Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Megújul a Jókai-kert a Hegyvidéken

Építészet > Pest megye

2021-05-18


Jokaikert_makett.jpgKormányzati és uniós forrásból 2022 végéig új látogatóközpont és a hazánkban fészkelő madarakat bemutató múzeum létesül a XII. kerületben. A svábhegyi fejlesztés legfontosabb eleme a Jókai-kert teljes megújítása, s az itt található Steindl-villa felújítása. A terveket Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere és Füri András, a Duna–Ipoly Nemzeti Park igazgatója mutatta be.Látogatóközpontot hoz létre a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága a XII. kerületi Jókai-kertben, amely egykor a költő nyári alkotóhelye és a korabeli művészvilág találkozóhelye volt. A fejlesztés az Európai Unió és a kormány kilencszázmillió forintos támogatásával valósul meg. A Jókai-kert teljes területe a projektet végrehajtó Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésébe került 2020-ban.
 
A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság tájékoztatása szerint a természetvédelmi és műemléki védettséget élvező történeti kert jelenleg a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület székházainak, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum Jókai-emlékszobájának ad otthont. Egyedi értéket jelentenek a Jókai Mór által ültetett faóriások, a költő egykori kőpadja és a róla mintázott Anakreón-szobor.
 
A kertben álló Steindl-villa kiemelkedő műemlék jellegű épület, karakterében a Jókai-kert szerves része.
Az épület a svábhegyi villaépítészet egyik igen jó arányú, romjaiban is értékeket, igényes részleteket – így például faragott ajtó- és ablakkereteket, szép előtetőt, belső falépcsőt – őrző képviselője. A XIX. század első feléből származó, hosszú ideje lakatlan épület jelenlegi állapota kritikus és életveszélyes. A felújítást követően Magyarország madárvilágát bemutató természetismereti kiállításnak ad majd otthont foglalkoztató- és előadótermekkel együtt

A projektben Jókai Mór egykori – ma történelmi kertként természetvédelmi oltalom alatt álló – gyümölcsöskertje is megújul. A kertet jelenleg elcsúfító, leromlott fizikai állapotú és megjelenésű faépületeket lebontják, helyükön parkoló, fedett kerékpártároló és rendezvénytér létesül. Megújul a kert bejárata is: a látogatókat a jövőben reprezentatív vendégbejárati kapu fogadja majd.

Jokaikert_makett.jpg

forrás: Magyar Nemzet


Vissza