Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Megújult Biatorbágy - Etyek - Alcsútdoboz összekötő útja

Gazdasági rovat > Biatorbágy

2020-11-02


Bia_uj_ut_MTI_VasvariTamas.jpgA Magyar Falu Programban a Magyar Közút beruházásában 489 millió forintért megújult a 8106-os, Biatorbágy-Etyek-Alcsútdoboz összekötő út 4 km-es szakasza, csatlakozva a 2019-ben felújított 6 km-hez. A beruházás jelentősége az, hogy Biatorbágyról közvetlen kapcsolatot biztosít több faluhoz is, melyek az 1-esen és az M1-en csak kerülővel érhetők el.bia_uj_ut.jpg

A Magyar Falu Program keretében, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában, 2018-tól 2022 elejéig az országos mellékúthálózat 2500 kilométeren újul meg 230 milliárd forint kormányzati támogatásból - mondta a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos október 30-án Alcsútdobozon. Gyopáros Alpár a Biatorbágyot, Etyeket és Alcsútdobozt összekötő út négy kilométeres szakaszának átadóünnepségén arról beszélt, hogy a 2021. évi költségvetés újabb 100 milliárd forintot irányoz elő a mellékúthálózat fejlesztésére, így 230 milliárd forintnyi beruházás készülhet el 2021 végére, 2022 elejére. Hozzátette, hogy a Magyar Falu Programban az önkormányzatok saját fenntartású közútjaira is juttatnak pénzt, az elmúlt két évben 900 önkormányzat több mint 18 milliárd forintot kapott mellékút-felújításra. Fejér megyében 50 település több mint egymilliárd forinthoz jutott, amiből 66 kilométernyi utat modernizáltak - fűzte hozzá a kormánybiztos.   

Bia_uj_ut_MagyarKozut_MTI_VasvariTamas.jpg        

Tessely Zoltán, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, egyben a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője elmondta, hogy a Biatorbágy - Etyek - Alcsútdoboz útvonal felújítása öt szakaszra tagolódik, ebből kettő befejeződött, és egy még folyamatban van. Tájékoztatása szerint az egyik befejeződött útfelújítás 489 millió, a másik pedig 600 millió forintba került, a folyamatban lévő pedig 72 millió forintba fog kerülni. A három szakaszt követő, még hátralévő két részből az egyik 63 millió forint, a másik 189 millió forint költséggel készül el, így az öt szakaszé összesen 1,614 milliárd forint lesz - fűzte hozzá a miniszterelnöki biztos.    

Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke azt mondta, hogy a fejlesztések nagyrészt nemzeti forrásból valósulnak meg. Hozzátette, hogy elindult 1,412 milliárd forintos keretből a Vereb - Vál - Etyek - Gyúró úthálózat tervezése, valamint nettó 650 millió forintból a váli Ürményi-kastély teljes felújításának a tervezése is. Ezek a fejlesztések még előttünk állnak - jelezte a megyei közgyűlés elnöke.   

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a Biatorbágy - Etyek - Alcsútdoboz összekötő út négy kilométeres szakaszának munkálatai során 2300 köbméter aszfaltot építettek be, kijavították az útpadkát és új felfestést, valamint új jelzőtáblákat kapott az útszakasz a vízelvezető rendszer megújítása mellett. (MTI)

bia_utatadas_MTI_VasvariTamas.jpgDumánszki Gábor, a Swietelsky Magyarország Kft. építésvezetője, Hegyi László, a Swietelsky Magyarország Kft. főmérnőke, Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Zólyomi Tamás, Etyek polgármestere, Tóth Erika, Alcsútdoboz polgármestere, Gyopáros Alpár Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér megyei igazgatója (b-j) a nemzeti színű szalag átvágásával átadják a felújított Biatorbágy-Etyek-Alcsútdoboz összekötő utat Alcsútdobozon 2020. október 30-án. MTI/Vasvári Tamás


Vissza