Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Változások Telkiben

Közélet > Telki

2021-06-21


10_telki_cimer.jpgÁprilis 25-i hatállyal Móczár Gábor alpolgármester leköszönt tisztségéről és visszaadta önkormányzati képviselői mandátumát is, mivel a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatójává nevezték ki. Az intézet 2013 óta biztosítja a nemzeti emlékezet intézményes kereteit. Ide tartozik a mintegy 6000 sírhelyet magában foglaló nemzeti sírkert, a magyarországi nemzeti és történelmi emlékhelyek, s a Fiumei Úti Sírkert.10_KoltaiPiroska.jpgMóczár Gábor képviselői helyét nem tudták betölteni Telkiben, mivel a legutóbbi önkormányzati választás listáján már csak egy olyan jelölt maradt, aki nem szerzett mandátumot, s ő a felkínált lehetőséget nem fogadta el. Móczár Gábor feladatait így átszervezéssel szétosztották a képviselők között. A testvértelepülési feladatokat referensi minőségben Móczár Gábor továbbra is segíti.

Deltai Károly polgármester a családjával húsz éve Telkiben élő, az Óvoda-Iskola Telkiben Alapítvány vezetőjét, Koltai Piroska képviselőt kérte fel alpolgármesternek, aki 2019 óta tagja a képviselő-testületnek. Az ő megüresedett bizottsági helyére pedig Király Péter képviselőt (Szociális Bizottság) és dr. Vida Rolland képviselőt (Pénzügyi Bizottság) jelölte.

*

10_MoczarGabor_nori.jpgMóczár Gábor a Budapesti Piarista Gimnáziumban tett érettségi után 1992-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezett gépészmérnöki diplomát okleveles épületgépészként. 2004-ben az ELTE Bölcsészkarán „Kulturális menedzser” posztgraduális felsőfokú szakképesítést kapott. Szakmai és diplomatervezési gyakorlatát Németországban töltötte. A 2002-es önkormányzati választásokon független jelöltként képviselői mandátumot szerezett Telkiben. 2002-től 2006-ig az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke volt, 2006-2021 között nem főállású alpolgármesterként tevékenykedett. 1993-2002 között a saját alapítású tervező-fejlesztő-gyártó-kivitelező cég, a Fiorentini Hungary Kft. helyettes vezetője volt. Kezdeményezője és szervezője volt a pomázi Teleki-Wattay kastély kulturális központtá alakításának, majd működtetésének. 

1992-től hosszú ideig énekelt a Budapesti Monteverdi Kórusban, emellett a Monteverdi Kórusok Nemzetközi Fesztiváljának alapítója. 2003 óta a KÓTA (Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége) tagja, majd elnökségi tagja. 2006-2016 között az Európai Kórusszövetség magyarországi irodájának vezetője, majd 2012-2018 között a szervezet elnöke. Elnökségi tagja a Kóruszenei Világszövetségnek. Külső tanácsadóként és művészeti bizottsági tagként segíti több nemzetközi kóruszenei rendezvény munkáját, többek között a „World Symposium on Choral Music” 2020-as és 2023-as kiadásai adminisztratív irányító testületében. A Pécsi Kulturális Központtal együttműködésben aktívan részt vett a „Pécs Cantat 2010 - Európa Éneklő Kulturális Fővárosa EKF” rendezvény előkészítésében és lebonyolításában, 2013 júliusától az EUROPA CANTAT Pécs 2015 Nonprofit Kft. ügyvezetője. 2015-2019 között a Zsolnay Kulturális Negyedet, a Kodály Központot, az UNESCO világörökségi helyszíneket is működtető Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatójaként nemzetközi örökségvédelmi együttműködési hálózatot épített ki Magyarország déli szomszédaival és a balkáni régióval.
2016. augusztus 20-án Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetést kapott. Kiválóan beszél angolul, németül és olaszul, társalgási szinten franciául és oroszul is. Nős, négy gyermeke és egy unokája van. 2021 márciusától a Nemzeti Örökség Intézetének megbízott főigazgatója.


Vissza