Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Páhling László 90 éves

2020-11-23


06_Pahling_csalad.jpgA Budakesziről még gyerekként a baden-württembergi Philippsburgba kitelepített, budajenői felmenőkkel is rendelkező Páhling László augusztus 21-én ünnepelte kilencvenedik születésnapját népes családja körében. Köszöntéséről a várost képviselő polgármester-helyettes, Dieter Day sem feledkezett meg. Albrecht György tudósítását közöljük Philippsburgból, Németországból.06_pahling90.jpg

Páhling László, Tiszecker Klára, Albrecht György és Dieter Day, Philippsburg polgármester-helyettese

Rendkívül sokoldalú ember. Ingatlankarbantartással foglalkozó kis céget alapított és ebből tartotta el a családját. A nevével fémjelzett, szerszámokkal, berendezésekkel teli kis furgonjaikkal gyakran látni a szerelőket munkába menet. A mai napig fennmaradt a vállalkozását már fiai vezetik.

Pahling Haustechnik.jpg

1954 óta tagja a helyi motoball (motoros foci) klubnak, melynek vezetőségi tagja is volt. A tagság nem csak motoros fociztak, hanem egy túratársaságot is alkottak, akikkel együtt bejárták Németországot. Részt vett a helytörténeti múzeum munkájában. Munkáját oklevéllel ismerték el. Tehetségesen rajzol, jól főz és a süteményekkel is irigylésre méltóan boldogul.

Amikor nyugdíjba ment nem bírt tétlenül ülni: beiratkozott hát egy számítógépkezelői tanfolyamra, s családfakutatásba kezdett. Két évig dolgozott rajta, mire a munkája elejére odaírhatta: „Ezt a családtörténetet kitartó kutatással állítottam össze, hogy a következő generációknak a származásunkat rögzítsem.”

Az ezernyolcszázas évek második felében négy lány született a Bauknecht-családba, közülük Katalin volt Páhling László, Franciska (*1861) az én felmenőm, aki Albrecht Józsefhez ment később feleségül. Így kapcsolódik a családom hozzájuk. Feleségemmel, Tiszecker Klárival pedig azért rokon, mert 1872-ben Budajenőn Tiszecker Franciskát feleségül vette egy bizonyos Páhling Tamás. Laci édesapja is Budajenön született, s a Budakeszin élő Holl Franciskával kötött házasságot, aki egy lánnyal és négy fiúval ajándékozta meg, köztük Lacival. Igy került a család Budakeszire. Felesége, a kőszegi Glatz Margit három fiút szült neki.  Mindhárman Philippsburg környékén élnek és dolgoznak, s nem múlik el nap, hogy egyikük-másikuk ne időzne nála.
Szép listát tesz ki a Budakesziről Philippsburgba kitelepítettek névsora, amit szintén Páhling László állított össze. Csak néhány családnevet említve: Frankhauser, Fruh, Hoffer, Eszterle, Mocsnek, Preissler, Sauter, Kohler és persze hatan a Páhling-családból.

06_Pahling_csalad.jpg

Páhling László három fiával

Albrecht György


Vissza