Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Tovább bővült a főváros és Budaörs csatornahálózata

Gazdasági rovat > Budaörs

2021-10-20


Befejeződött a Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése projekt második szakasza; a teljes program megvalósításával elkészült 270 kilométernyi csatorna, huszonhárom átemelő telepet építettek ki és fejlesztettek - tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön az MTI-t. Azt írták: a fejlesztésnek köszönhetően több mint 15 ezer fővárosi ingatlan kapcsolódhat a korszerű szennyvízhálózatra.A 16 fővárosi kerületet és Budaörsöt érintő projekt első és második szakaszának összköltsége 34 136 milliárd forint, ehhez az Európai Unió és a magyar költségvetés az első szakaszban több mint 22 milliárd forintot, a második szakaszban több mint 5,5 milliárdot, összesen 27 603 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott.

A beruházás eredményeként az eddig ellátatlan területeken is kiépült a szennyvízelvezető hálózat, és az összegyűjtött szennyvíz 100 százaléka a fővárosi szennyvíztisztító telepekre kerül, ahol a legkorszerűbb eljárásokkal tisztítják meg - ismertették.

A beruházás céljaként azt jelölték meg, hogy megoldják az évtizedes szennyvízelvezetési problémát Budapest korábban csatornázatlan területein és kiváltsák a korszerűtlen budaörsi szennyvíztisztító telepet. Hangsúlyozták, a kiépült új, korszerű csatornahálózatnak köszönhetően a szennyvíz többé nem károsítja a környezetet, biológiai tisztítás után kerül a Dunába. Kitértek arra is, hogy a projekt az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program, valamint a Széchenyi 2020 Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program támogatásával valósult meg.

A második szakaszban 30 kilométer csatornát, 5 átemelőt és 1206 bekötést építettek, ebből a budaörsi fejlesztéssel 4,3 kilométer csatorna és 2 átemelőtelep épült, illetve 12 utcában elkészült a csatorna rekonstrukciója. A beruházással 42 ezer fővárosi és 29 ezer budaörsi lakos élete válik egészségesebbé és komfortosabbá - olvasható a közleményben.
     
Vissza