Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Új fajta utasbeállót épít a MÁV

Gazdasági rovat > Pest megye

2021-01-11


MAV_utasbeallo.jpgA MÁV az utasok kényelme érdekében főként a nagyvárosok és Budapest agglomerációjában az utasbeálló nélküli megállók, az elhasználódott utasbeállók helyett korszerű, védelmet adó építmények elhelyezéséről döntött, melyeket világítással, új padokkal, utastájékoztatással és biztonsági kamerarendszerrel látják el, vonzóbbá téve az elővárosi közlekedést, Bicskén és Törökbálinton is.A Budapest–Veresegyház–Vác vonal Erdőkertes megállóhelyén már megkezdték az első beálló telepítését.

MAV_utasbeallo.jpg
A beruházáshoz szükséges tervezési folyamat 2019 közepén kezdődött az utasok igényeinek megfelelő, modern dizájn kiválasztásával. A modulrendszerben kialakított, új típusú utasbeállók – igazodva a vasút változatos megállóhelyi környezetéhez – szélsőperonra és két vágány közötti, úgynevezett középperonra is telepíthetők. Az öt méter hosszú alapmodul közel három méter magas és 2,6 méter mély, ebből több mint másfél méter mélységben széltől védett. Az új utasbeállók modern formavilágát anyaghasználatuk is kihangsúlyozza. A stabilitást sugárzó acélszerkezet robusztus megjelenését oldja a nagyméretű üvegfelületek használata. A várakozóhelyeken utcabútorokat – padot, utastájékoztató vitrint – is elhelyeznek, amelyek a biztonsági üvegezett felületekkel és a biztonsági kamerákkal együtt teljesítik a vandálbiztosság általános követelményeit. Az utazóközönség kényelmét szolgálják az egyes utasbeállókba telepített jegykiadó automaták is.

Erdőkertes megállóhelyen december végén átadták a munkaterületet az első új típusú utasbeálló telepítéséhez. A munka nem zavarja az utasforgalmat. A beruházásnak köszönhetően automata biztosítja a gyors és kényelmes jegyvásárlást. A kivitelezés befejezése 2021 első negyedévében várható.

A Pest megyei településeket tekintve Erdőkertes mellett, előreláthatóan 2021 első negyedévében, Felsőpakony, Tóvároskert, Vecsés-Kertekalja és Alsógalla, a második negyedévben Gyál, Vicziántelep, Bicske alsó, Felsőgöd, Sülysáp és Törökbálint kaphat új típusú utasbeállót. Mezőkövesd felsőn, Szentmártonkátán, Szőlősnyaralón és Vác-Alsóvároson a jövő év őszén várható az átadás, 2021 év végére pedig Rákospalota-Kertváros, Tápiószecső és Dunakeszi új utasbeállója is elkészülhet.

Forrás: MÁV/Pest Megye Önkormányzata


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg