.

2018. május 23. szerda, Dezső napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria


Belépés a fórumba


A téli sportok veszélyei

Pest megye > Sporthírek
2017-01-14
784 olvasás

A Budaörsi Rendőr- kapitányság a téli veszélyekre hívja fel a figyelmet. A jégen tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad vizek jegén kellő szilárdságú, legalább tizenkét centiméter vastagságú legyen a jég, amely nem olvad, nem mozog, s lehetőleg nem havas, így állapota jól felmérhető.

1. A havas, csúszós járdán elszenvedett balesetek szerencsés esetben tipikus téli balesettel (húzódással, ficammal, rándulással) megúszhatók, de sok ilyenkor a töréssel járó komolyabb esés is. Jeges útviszonyok esetén járjunk a füvön, földes talajon, vagy más; nem teljesen sima felületen, lehetőség szerint a járda mellett!

2. Ahogy a nyári fürdési idénynek megvannak az áldozatai, sajnos az előírások nem ismeretéből vagy be nem tartásából eredően a befagyott tavak is szedik áldozataikat. A jégen tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad vizek jegén kellő szilárdságú legyen a jég, amely nem olvad, nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 12 cm-t.

Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni
• éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,
• járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
• kikötők és veszteglőhelyek területén, folyóvizeken!

A jég teherbírását csökkentő tényezők:
• a tófenékről előtörő kisebb- nagyobb források,
• csatornabekötések,
• áradás, apadás miatti jégmozgás,
• a felmelegedés.

Nagyobb jégfelületen különös veszélyeket rejthet a friss havazás, mert a jég tényleges állapotát nem lehet időben felismerni. Ezeken a területeken az éjszakai tartózkodás különösen veszélyes.
Ajánlatos azokon a területeken, ahol felnőttek vagy gyermekek tömeges megjelenése várható, pl.: szabad strandok jegén, átkelési helyeknél, a jégből való mentéshez felúszó, nagyfelületű tárgyakat, pl.: falétrát, pallót és megfelelő erősségű és karbantartott kötélzetet tartani készenlétben!

A jégen tartózkodás szabályait, a jégbeszakadások miatt bekövetkezett balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrzik!

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC