.

2017. augusztus 18. péntek, Ilona napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria


Belépés a fórumba


Augusztus 18-20. ZSÁMBÉKI SZÍNHÁZI BÁZIS - Szálinger Balázs: Köztársaság

Programajánló
2017-07-13
220 olvasás


Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis
2017. június 25. - szeptember 3.
Színház hegyen-völgyön
 
Az idei évadban kiemelt jelentőséget kap azoknak a 2016 nyarán elvetett magoknak a szárba szöktetése, melyek a színház újragondolt arculatát határozzák meg: ide tartozik Lackfi János Hinták című darabjának ősbemutatója, a Zsámbéki Zsibongó, a mese és a szabad játék örömünnepe a Zárdakertben, és a Y.EAST Fesztivál 3 napos forgataga a Bázison.
 
Idei első saját bemutatóink már májusban lezajlottak. Először láthattuk Zsámbékon a Vilmos-díjat elnyert Hinták című drámát, a Zsámbékon élő Lackfi János munkáját, mely egy zsámbéki idős asszony történetén alapul, és mely bizonyíték arra, hogy a „valóság sokszor nem valóságszerű”. A hat estén telt házzal játszott, nagy sikert aratott Hinták júliusban újranézhető a Bázison, a színház egyik legkülönlegesebb játszóhelyén. Tavaly nyáron elvarázsolt minket a Zárdakertben Frida Kahlo - idén májusban teljes pompájában, új díszletben, szereposztásban és rendezésben került színpadra, augusztusban pedig két előadás erejéig a Bázis egyik hangárjába költözik.
 
2016-ban első alkalommal, ám hagyományteremtő szándékkal indult útnak a Családi Bábos Napok rendezvény, melyen a szakma legjelentősebb, családok által üzemeltetett bábtársulatai játszottak a családoknak. Ezt a színházi viszonylatban csemegének számító előadássorozatot az idén népi játszóházak bevonásával egy új, komplex, ebben a régióban hiánypótló fesztivállá bővítettük. A Zsámbéki Zsibongóval egy igazi családi napot kínálunk, ahol a szülők és gyermekek együtt játszhatnak, ahol minden korosztály egy egész napon át, folyamatosan talál maga számára érdekes nézni, fogni, szagolni, vagy játszani valót.
 
Hangsúlyos szerepet kapnak az idei évadban a monodrámák. Különböző korokba kalandozunk: a Művelődési Házban láthatja a közönség a Bereményi Géza Irén levele c. írása nyomán készült, a 70-es évek hangulatát megidéző zenés monodrámát Újhelyi Kinga előadásában. A Romtemplom fenséges díszletében Juhász Róza színművész idézi meg a magyar történelem egyik legismertebb hősnőjét, Zrínyi Ilonát. Végül egy rendhagyó előadás egy rendhagyó helyszínen: Jámbor József Fauszt c. egyszemélyese a Bázison.
 
Premierrel is készülünk: jön az Anyaszínház legújabb produkciója, a deSADE – Énbörtön. Cziglényi Boglárka darabjában De Sade márki az erőszak kultúrájának „szupersztárjaként” jelenik meg, azonban az általa létrehozott paradigma egy idő után erősebb lesz őnála is. Az elszabadult ideológiák és ártalmas mentális állapotok olyan erős háttérzajt adnak az emberi élethez, amelyben a szabadság és boldogság keresése igazán nehéz vállalkozás. Az előadás társszerzője, rendezője és egyben egyik szereplője Menszátor Héresz Attila.
 
Egy különleges nemzetközi színházi workshop keretében vendégünk lesz a fiatal, magyar művészeket tömörítő Y Csoport és Gulnaz Balpeisova, kazah származású alkotó, a moszkvai Vakhtangov Színház rendezője és színésznője. Az Y-csoport egy Budapesten működő, fiatal színházi alkotókból álló társulat. Olyan azonos generációhoz tartozó fiatalok közössége, akik arra vállalkoztak, hogy függetlenül, önerőből fogalmazzák meg magukat és találják meg saját színházi nyelvüket. Gulnaz Balpeisova olyan orosz színházi hagyományokon nevelkedett, melyek a magyarországi színészoktatásban sem teljesen ismeretlenek: Sztanyiszlavszkij, Mejerhold vagy Mihail Csehov neve, tanításaik, gondolataik alapját képezik a magyarországi egyetemek, színi stúdiók oktatási rendszerének. Az Allez! (HEPP!) című produkció ennek a színházi hagyománynak, és a két kultúra közötti párbeszédnek a folytatására, megújítására tesz kísérletet.
 
25-ik alkalommal rendezzük meg a Határon túli és hazai amatőr színjátszók találkozóját. 1992 óta színházi programunk kiemelkedő hagyományai közé tartozik ez a rendezvény, amely a határon túli területeken működő színjátszó csoportok legfontosabb és legrangosabb szakmai találkozója. A fesztiválhoz amatőr rendező képzés is társul: az egyhetes tábor célja olyan tehetséges színházi alkotók kiművelése, akik a jövő amatőr színházi közegének meghatározó alkotói és képviselői lehetnek.
 
Újra lesz sétálószínház. A résztvevők nem csupán kalandtúrán vesznek részt, szereplőivé is válnak az eseményeknek. Mindannyian sztalkerekké. Jámbor József immár hetedik éve minden nyáron végigkalauzolja a nézőket a tiltott Zónában. Idén angol nyelvű változatban is megismerhetjük Sztalkert.
 
Visszatér a tavaly nagy sikerrel bemutatott Köztársaság. Szálinger Balázs díjnyertes színdarabja egy valós történelmi eseményből indul ki: a fiatal, huszonéves Iulius Caesart közismert politikai pályafutása előtt egy alkalommal kalózok ejtik fogságba. A darab gerincét a közte és a kalózok vezére között zajló ideológiai, filozófiai párharc adja. A rendező szerint (és szerintünk) az előadásnak a zsámbéki rakétabázisnál keresve sem lehetett és lehet jobb helyszínt találni. Emberrabló bűnözők búvóhelye egy erdőben, mindentől távol egy kietlen hangárban, mely tökéletesen alkalmas emberek rabságban tartására. Minden az, ami.

Az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Mátyás Irén-emlékdíjat az idén Horváth Illésnek, a Köztársaság rendezőjének ítélte a szakmai zsűri.
 
Az évad zárásaként különleges kalandokat kínálunk lenyűgöző természeti környezetben. A háromnapos Y.EAST fesztiválon az utóbbi évek legjelesebb cseh és magyar előadásai mellett táncház, koncertek, szabadtéri mozi, eredeti kópiás filmvetítések a 20-as 30-as évek filmjeiből, sátortábor és izgalmas gyerekprogramok várják az Bázisra látogatókat. Ízelítő a hazai színházi kínálatból: érzékeny társadalmi téma az Utcaszínházi Alkotóközösség érzékeny feldolgozásában (Halmozottan hátrányos helyzetű angyalok kara), utopisztikus-szatirikus fájdalmas komédia az elsüllyedt Bárkáról Tasnádi István tollából (Majdnem 20), interaktív szegénységművészeti tréning Márai Sándor írása alapján, Bán János és Tánczos Adrienn vezetésével (Szegények iskolája).
                           

08.19-20. | 20.00 | Műemlék Rakétabázis
KÖZTÁRSASÁG
A Zsámbéki Színházi Bázis és a Köztársulás közös produkciója
Hogyan lép valaki a zsarnokság útjára? Milyen motivációi vannak egy rettegett uralkodónak? És végül, milyen köztársaság lesz az övé? Szálinger Balázs drámája a társadalmi rend és rendszer semmibevételét, az attól való elfordulást, az idealizmust és barbárságot, egy diktátor és egy diktatúra születését dolgozza fel. A történet az ifjú Gaius Julius (későbbi Julius Caesar) fiatalkori kalózfogságából indul ki. Horváth Illés első rendezésében a színészválasztás, a zene és maga a helyszín is telitalálat: az elhagyott, funkcióját vesztett katonai bázis egyik csarnoka jeleníti meg az emberrabló kalózok rejtekhelyét.
 
Takács Géza és Gáspár Tibor
A 2016-os évadban megszületett, nagy sikerrel játszott előadás hazatérése a Bázisra.
Író: Szálinger Balázs
Szereplők: Gáspár Tibor, Takács Géza, Pál András, Nagy Mari, Ágoston Péter, Gémes Antos, Horgas Ráhel, Mészáros András, Lovas Emília
Tér: Cseh Renátó
Jelmez: Gálvölgyi Anett, Miovác Márton
Smink, maszk: Ipacs Szilvi
Fény: Kehi Richárd
Hang: Kerekes András
A rendező munkatársa: Kardos Tünde
Dramaturg: Sediánszky Nóra
Produkciós vezető: Krékits Péter
Rendező: Horváth Illés

 
08.26.-27. | 20.00 | Műemlék Rakétabázis
FRIDA KAHLO BALLADÁJA
A Zsámbéki Színházi Bázis és az Anyaszínház produkciója
„Két súlyos balesetet szenvedtem életemben. Az egyik a busz, ami összetörte a testem, a másik Diego.”
 
Fazakas Júlia
Frida Kahlo a huszadik század egyik legkülönösebb sorsú festője, legizgalmasabb asszonya, legnagyobb hatású, sajátos, csak rá jellemző utat járó művésze. Egészen a végletekig szabad, független ember (és nő!), aki mindig kész megfizetni az árat döntéseiért és tévedéseiért, s akinek alapvetően két, egymást erőteljesen kiegészítő pólus határozza meg az életét, ezáltal alkotásait is: az élet szomjazó vágya, és a kora gyermekkora óta kísérőjéül szegődő fájdalom. Az előadás, mely jórészt Frida írásaira, műveire, valamint Lorca-szövegekre épül ennek az egyedi, kivételes életútnak szubjektív hangulatú megragadására tesz kísérletet.
 
Író: Sediánszky Nóra
Szereplők: Fazakas Júlia, Menszátor Héresz Attila, Záhonyi Enikő, Gyöngy Zsuzsi, Dióssi Gábor
Látvány: Réz Ágnes
Színpadi változat: Sediánszky Nóra és Menszátor Héresz Attila
Rendező: Menszátor Héresz Attila

 
08.31. | 20.00 | Műemlék Rakétabázis
HALMOZOTTAN HÁTRÁNYOS HELYZETŰ ANGYALOK KARA
Az Utcaszínházi Alkotóközösség produkciója
Olyan világba visznek minket, ahová magunktól nem szívesen merészkednénk, sőt, amiről próbálunk tudomást sem venni… - a 2016 negyven legfontosabb előadásai közé választott HHH angyalok kara egy prostituált nő sorsába villant bele, aki a hatóságok elől menekül, mert el akarják venni tőle a gyermekét.
 
Simon Balázs
Simon Balázs rendező az Utcaszakra jellemző stilizált játékkal, maszkokkal és elrajzolt alakokkal teszi elviselhetővé a látottakat. Színészei magyar színpadon ritkán látható mozgásos képességekkel és helyenként megrázó erővel beszélik ezt a nyelvet, ami elemeltségében is – vagy pontosan azért – arculütő.
 
Az előadást 16 éven felüli nézőknek ajánljuk.
Író-dramaturg: Bari Judit
Zene: Bernáth Atom Tamás, Borbély Péter
Szereplők: Dobra Mara, Fazakas Júlia, Tánczos Adrienn, Boros Ádám, Rábavölgyi Tamás, Simó Krisztián,
Várnai Balázs
Rendező: Simon Balázs

 
09.01-02-03. | Műemlék Rakétabázis
Y.EAST Fesztivál
Feledhetetlen kalandok lenyűgöző természeti környezetben. Újra startol a Y.EAST fesztivál, melyen az utóbbi évek legjelesebb cseh és magyar előadásai mellett táncház, koncertek, szabadtéri mozi, eredeti kópiás filmvetítések a 20-as 30-as évek filmjeiből, sátortábor és izgalmas gyerekprogramok várják a fesztiválra költözőket. Ízelítő a színházi programból:

MAJDNEM 20
Ördögkatlan produkció
Ebben a teljesen valószerűtlen utópiában egy csapat fiatal elbarikádozza magát a bezárásra ítélt Bárka Színházba, és nem hajlandó elhúzni onnan, nem használ sem jó szó, sem fenyegetés. A patthelyzetet az Új Fenntartó (Közszolgálati Egyetem) végül egy nagyvonalú ajánlattal kívánja feloldani: maradhatnak a fiatalok, ha hajlandóak átképeztetni magukat közszolgának. Megérkezik a Kiképző, és elkezdődik a kemény munka, melynek során ezek a romkocsmában merengő, elkényeztetett, idealista művészpalánták a mai kor elvárásainak megfelelően életre nevelődnek. Vagy nem...
 
Majdnem 20
Író: Tasnádi István
Szereplők: Farkas Dénes, Molnár Áron, Kovács Gergely, Császár Réka, Sípos Viktória, Egri Bálint, Blahó
Gergely, Bárdi Gergő
Munkatárs: Gyevi-Bíró Eszter
Hegedűs: Czitán Róbert
Rendező: Vidovszky György

 
SZEGÉNYEK ISKOLÁJA
Interaktív tréning modern pszichológiai kísérletek felhasználásával
A Zsámbéki Színházi Bázis produkciója
 
Bán János és Tánczos Adrienn
"Egy civilizációban ahol a megélhetéstől senki nem ér már reá élni, szükséges lenne nyilvános állami tanfolyamokon oktatni a szegénység technikáját, mielőtt még teljesen elhülyül az emberiség a szegénységben" (Márai Sándor)
Az előadás Márai sajátos "kézikönyvére", egyik legszellemesebb és legszórakoztatóbb írására épül - ha úgy tetszik, szabad asszociációk formájában, sok játékkal, humorral, fricskával - de olyan humorral, ami kétségkívül az akasztófa árnyékában fogant...
Író: Márai Sándor
Szereplők: Bán János. Tánczos Adrienn, Árkosi Szabolcs
Dramaturg: Sediánszky Nóra
Látvány: Ondraschek Péter
Rendező: Árkosi Árpád

 
 A 2016-os évad legkiemelkedőbb művészeti teljesítményét elismerő Mátyás Irén Emlékdíj kitüntettje Horváth Illés a "Köztársaság" rendezéséért.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Az előadások kezdési időpontja (ha máshogy nem jelezzük): 20.00 óra
Az esetleges változásokról tájékozódjon facebook oldalunkon és honlapunkon:
www.zsambekiszinhazibazis.hu
Jegyértékesítés és információ: Tourinform Zsámbék 2072 Zsámbék, Szent István tér 3. 23/342-318 info@zsambekinfo.hu  Jegyek válthatók (ha máshogy nem jelezzük) az előadások napján a helyszínen. Pénztárnyitás az előadás kezdete előtt egy órával. Csak készpénzes fizetési lehetőség.
Játszóhelyek: Műemlék Rakétabázis (Zsámbék külterület, Őrsi hegy) Romtemplom (Zsámbék, Corvin u. 2.) Zárdakert (Zsámbék, Akadémia utca) Művelődési Ház (Zsámbék, Etyeki u. 2.) A zsámbéki Műemlék Rakétabázis GPS koordinátái: Latitude (szélesség) N 47 33.421 Longitude (hosszúság) E 18 42.035 A Bázis megközelíthető: Zsámbékot Szomor felé elhagyva, a Fejér megye tábla után jobbra.
A rendezvények előtt fél órával SZÍNHÁZI BUSZJÁRAT indul a Zsámbéki Művelődési Ház elől ( Etyeki utca 2. ) a Bázisra, majd az előadások után a Bázisról vissza Zsámbékra vagy Pátyra a Budapestre közlekedő helyközi járathoz. A színházjegy ára a buszjegy árát nem tartalmazza. Utolsó helyközi járat indulása Zsámbékról: 22:30, péntek-szombat 23.40 Pátyról 23:00 A 23.40-es péntek-szombati busz csak a nyári szünetben közlekedik.
A Zsámbéki Színházi Bázis működtetője és programjainak szervezője a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület.
A műsor-, helyszín- és szereplőváltozás jogát fenntartjuk!
Támogatóink: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Művészeti Akadémia, Zsámbék Város Önkormányzata, Zsámbéki Közművelődési Intézet és Könyvtár, Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület

***

06. 25. | 20.00 | Művelődési Ház
IRÉN LEVELE
Az MMA, a Zanotta Art és a Zsámbéki Színházi Bázis közös produkciója

Bereményi Géza
Bereményi Géza a kortárs magyar kultúra egyik legnépszerűbb, legszínesebb egyénisége. Sokoldalú és nehezen beskatulyázható alkotó, aki minden irodalmi műfajt kipróbált. Az Irén levele Bereményi Géza Legendárium c. családregényében jelent meg 1978-ban. Irén csak egy levelet ír a testvérének, de közben elmeséli az életét. Látjuk a visegrádi SZOT-üdülőt a sálat kötögető szobatársnőkkel, a gyömrői ház kertjében hallgatózó ismerőst, az árnyékos presszó törzsvendégeit, érezzük a 70-es évek sűrű hangulatát.
 
Újhelyi Kinga
Az előadásban Újhelyi Kinga Jászai-díjas színművész alakítja Vetró Irént, aki a Bereményi – Cseh Tamás dalokból már mindannyiunk közeli ismerőse. Pál Hunor több karaktert is megformál: egyszerre groteszk és virtuóz, ahogyan időnként belép a történetbe és jelen idejűvé varázsolja Irén visszaemlékezéseit.
 
Író: Bereményi Géza
Szereplők: Újhelyi Kinga Jászai Mari-díjas, Pál Hunor
Zeneszerző: Horváth Károly
Zenei vezető: Gáspár Álmos
Dalszövegek Bereményi Géza írása alapján: Újhelyi Kinga
Dramaturg, rendező: Lőrincz Zsuzsa


06. 30.- 07.01. | 20.00 | Műemlék Rakétabázis
A PINCÉR
A Zsámbéki Színházi Bázis, a B32 és a KoMod Színház közös produkciója
Egy név nélküli színésznő és egy név nélküli pincér találkoznak egy szállodai szobában. Egy éjszakára négy fal közé szorul két élet megannyi mélysége: szerelem, rajongás, magány. Egy ilyen találkozás sok mindent kihoz az emberből, de a meglepően őszinte vagy épp hazug szándékok kuszaságát csak egy tragikus végkifejlet oldhatja fel. Mai kifejezéssel élve, A pincér egy pszichothriller...
 
Gubik Ági
Forgách András árnyalt, s árnyaltságuknál fogva összemosódó karakterei újabb és újabb feldolgozásért kiáltanak. Nem meglepő tehát, hogy A pincér kifinomult konfliktusai 1991-es bemutatkozásuk óta időről-időre magukkal ragadják a közönséget.
 
Író: Forgách András
Szereplők: Gubik Ági, Hajnal János
Rendező: Telihay Péter


07.07. | 20.00 | Romtemplom
ZRÍNYI ILONA
A Klebersberg Kultúrkúria produkciója
A monodráma hitelesen mutatja be Zrínyi Ilona sokarcú, izgalmas alakján, drámai sorsán keresztül a magyar történelem egyik legbonyolultabb s egyben legvitatottabb korszakát.
 
 Juhász Róza
 Zrínyi Ilona Thököly Imréhez és fiához, Rákóczi Ferenchez fűződő viszonya alkotja a darab fő gerincét. Mint nő, mint anya, s egyben a hazaszeretet példátlan emblematikus személyisége jelenik meg az előadásban, s teszi hitelessé a konfliktusok közötti emberi nagyságát.
 
Író: Hedry Mária
Zrínyi Ilona: Juhász Róza
Díszlet, jelmez: Libor Katalin
Zene: Rossa Levente
Dramaturg: Kulcsár Edit
Rendező: Árkosi Árpád


07.14-15. | 20.00 | Műemlék Rakétabázis
HINTÁK
A Zsámbéki Színházi Bázis produkciója
 
Peremartoni Krisztina és Soltész Bözse
Négy hinta, fel-le, fel-le. Négy női sors, kettő mai, kettő pedig évszázadokkal korábbi. Hogyan fonódnak össze a sorsok? Hogyan gyötri és szereti, rángatja földre és röpteti égbe egymást anya és lánya? Össze vagyunk kötözve egymással mi, emberek, életre-halálra? És kinek jut élet, kinek halál? Magunkat áldozzuk fel vagy a másikat?

Mindannyiunk életében előkerülő kérdések, melyek most élesben robbannak a színpadon. Két kortársunk, akik egyáltalán nem szentek. És két szent a múltból, akik egyáltalán nem szenteskednek. Nagyon is szenvedő, szenvedélyes emberek. Hogy mit keresnek a színpadon? Talán ez is kiderül.
 
Író: Lackfi János
Szereplők: Peremartoni Krisztina, Soltész Bözse
Látvány: Galgóczy Judit
Technika: Vadász István
Kommunikáció: Bognár Éva
Rendező: Galgóczy Judit
 
Az eseményt a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta


Zsámbéki Zsibongó
                                       
P R O G R A M
 
07.21-22. | Zárdakert
ZSÁMBÉKI ZSIBONGÓ
családi báb/játékos napok
A mese, a szabad játék és az alkotás örömének ünnepe július 22-én 10 órától sötétedésig a romantikus Zárdakertben: egy igazi családi nap neves vándor bábosokkal és népijáték-mesterekkel. A MárkusZínház, Fabók Mancsi Bábszínháza, a felvidéki Csavar Színház, a Mikropódium és a Kereplő Színház varázsolja el a gyerekeket, kamaszokat és felnőtteket mesével, humorral.
 
A NYITÓ ÉS A ZÁRÓ ELŐADÁS KIVÉTELÉVEL A TELJES PROGRAM INGYENES!!!

Nyitóprogram:
07.21., péntek, 20:30
A helység kalapácsa – a MárkusZínház előadása (kamasztól 100 éves korig)
 
Vérbő vásári komédiaként feldolgozott vígeposz 9 bábbal, néhány kellékkel, 3 székkel, két színésszel, sok improvizációval és komikummal. Egy nagy közös játék, amelyben a néző észrevétlenül lesz részese az előadásnak: lehet tartópillér egy templom toronyban, kelléktartó kilincsfelelős, vendég a csapszékben, akit éppen borral kínálnak. Még egy szerelmi vallomás főszereplőjévé is előléphet, ha túljut a kocsmai verekedésen. És hogy senki ne menjen haza üres kézzel, az előadás végén „suvenir-ajándékok” megszerzésére is lehetőség nyílik. Vidorfesztivál utcaszínházi kategória, Pierot Díj (2007)
Jegyár: 500-1500 Ft
online jegyvásárlás: https://www.jegy.hu/program/a-helyseg-kalapacsa-a-markuszinhaz-eloadasa-82507

-------------------------------
 
ZSÁMBÉKI ZSIBONGÓ
07.22., szombat 10.00-tól alkonyig
bábelőadások és népi játékok kavalkádja sok zenével és vidámsággal
INGYENES PROGRAM

 
11.00-11.45
Ludas Matyi – Kereplő Színház

Fazekas Mihály legismertebb művének átdolgozása a furfangos Matyiról, aki az őt ért sérelmet háromszor veri vissza Döbrögi uraságon. Kicsik és nagyok együtt szurkolhatnak, nevethetnek a bábszínház és a vásári komédiák varázsát egyesítő előadáson.
Rendezte: Szívós Károly
Játsszák: Szívós Károly, Török Ágnes
Bábtervező: Török Ágnes
 
 
14.00-15.00
A háromágú tölgyfa tündére – Fabók Mancsi Bábszínháza

A sűrű erdő közepében gonosz boszorkány őriz három tündérleányt egy ódon tölgyfába zárva. Mesénk arról beszél, hogy egy éretlenke királyi fiú mint szabadítja meg ezeket, mint veszejt el közülük kettőt, és mint szeret meg egyet halálosan. De kettejük boldogságára várni kell türelmesen, hiszen szerelmüknek sokféle sötét fondorlatot kell még legyőznie.
Díszlet, bábok: Mátravölgyi Ákos
Gapitos mester: Lénárt András
Az előadást megalkotta és játssza: Fabók Mariann és Keresztes Nagy Árpád
5 éves kortól ajánljuk.

 
16.00-16.45
Guruló cirkusz – Mikropódium Családi Bábszínház

Mélyen Tisztelt Publikum! Amit itt lát, Unikum!
Nyissák ki a szemüket, üssék össze kezüket!
Ne tátsák a szájukat, mozdítsák a lábukat!
Jöjjenek, csak jöjjenek, mutatványos érkezett!
Írta és rendezte: Aracs Eszter és Lénárt András
Tervezte: Emőd Kriszta
Zene: Szirtes Edina „Mókus”
Játssza: Aracs Eszter
 

18.00-19.00
Mátyás király szárnyai – MárkusZínház

Több mint ötszáz éve, ükapánk ükapja idején, egészen más világ volt Magyarországon. Ebből az időből maradt ránk híre és neve törökverő Hunyadi Jánosnak és az Ő fiacskájának, Mátyásnak. Nevelték tudósságra, bajvívásra, majd egy napon a Duna jegén két angyal királlyá koronázta. Szilágyi Erzsébet és Hunyadi János emlékezik vissza nagy királyunk gyermekkorára, győztes csatáira, és lelkének égbe szállására. Akkor még angyalok töltötték meg az eget, a kapukban sárkányok tisztelegve fújták a tüzet.

Hunyadi János: Pilári Gábor, Blattner Géza Díjas
Szilágyi Erzsébet: Vajda Zsuzsanna, Blattner Géza Díjas
Színpadra állította: Pilári Gábor és Vajda Zsuzsanna
Kovács Márton muzsikáját Pilári Lili Eszter szólaltatja meg

III. Országos Gyermekszínházi Szemle I. Díj, ASSITEJ Magyar Központ Üveghegy Díj
----------------------
A bábelőadások mellett egész nap változatos elfoglaltságot kínáló programok várják a nagyérdeműt a játék és az alkotás jegyében:
Betyárpróbák kis és nagy betyároknak
 
Ügyességi és erőfitogtató népi játékok nagyobbacska gyermekeknek a betyárkor furfangos világából: mocsárjárás, mozgó lovon egyensúlyozós, ugratós, liszteszsák püfölős, lovon birkózós …
 
Babajátszó Nyár-időben
Szirom-kergető, illat-pergető, virág-daloló, réten-röppenő családi program, melyben a legkisebbek számára kínálunk lehetőséget csendességre, játékra muzsikával, énekkel, valódi- és játékhangszerekkel, babákkal, mackókkal, kicsike konyhával, apró bútorokkal.
A nagyobbacskákat pedig énekes- és ügyességi játékok várják pörgős szoknyával, szekérkével, fa-lovacskával, fejre való kendővel-kalappal.
Illatjáték - mézes-mázas játszó
A résztvevők belekóstolhatnak a mézeskalács-mesterség varázslatos világába, a jó tészta készítésének titkától a gyúrás, nyújtás és három különböző díszítési módon keresztül, a sütésig. Akinek ahhoz támad kedve, akár saját tervezésű mézesbábot is készíthet!
 
Fúrós-faragós-díszítgetős-kötözgetős mesterségek
Kézműves alkotók segítségével saját magunk készíthetünk hangszert, kicsi ajándéktárgyakat, ékszereket, játékokat. Egyszerűség, kreativitás, hagyomány és szépség találkozik ezekben a különleges alkotó játékokban: hangszerkészítés, fafaragás, tűzzománc, és kötélverés.
 
Fotózkodó
Kádár Ferenc vándorfotográfus műtermében különleges fotók készítésére nyílik lehetőség. Kinek ne lenne kedve korhű kosztümbe öltözve, odaillő kellékekkel körülvéve beállni egy korabeli életképbe? Az illúziókeltést szolgálják az egyes képekhez használható választható öltözékek, tárgyak, továbbá a beöltözést, kellékezést segítő parasztmenyecske.
  
Táncoltató
A játékban, nézelődésben elgémberedett tagokat átmozgathatjuk, a táncos cipellőket koptathatjuk vérpezsdítő moldvai és gyimesi muzsikára Simon Kati vezetésével. Kísér a Pergető Zenekar.
 
 -----------------------------------------
 
Záróprogram:

07.22., szombat, 20.30
Dorottya – Csavar Színház előadása (kamasztól 100 éves korig)

Csokonai Vitéz Mihály: Dorottya, vagyis a dámák diadalma a Fársángon kicsit másképp... Gál Tamás egy személyben, parádésan formál meg minden figurát. Sok humorral, improvizációval, játékossággal hozza közel a klasszikus szöveget a mai nézőhöz. Az előadásban társa a zenész Mester András és a közös játékra nyitott publikum.
Rendező: Gál Tamás
Jelmez és bábtervező: Őry Katalin Rozália
Zene: Bodonyi András
 
Jegyár: 500-1500 Ft
online jegyvásárlás: https://www.jegy.hu/program/dorottya-csavar-szinhaz-eloadasa-82508
----------------------------------
Helyszín:
2072 Zsámbék, Akadémia u.
GPS: 47.547620 18.717003

Információ:
www.zsambekiszinhazibazis.hu
facebook: Zsámbéki Zsibongó / Zsámbéki Színházi Bázis
zsambeki.zsibongo@gmail.com
Tourinform Zsámbék 23/342-318

A program a Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis szervezésében valósul meg.
Támogatók: NKA, EMMI, Zsámbék Város Önkormányzata, Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület07.31.-08.06. | Műemlék Rakétabázis, Művelődési Ház
AMATŐR SZÍNHÁZI RENDEZŐKÉPZÉS ÉS HATÁRON TÚLI ÉS HAZAI AMATŐR SZÍNJÁTSZÓK XXV. TALÁLKOZÓJA

Az amatőr színjátszók találkozója Zsámbék színházi tradícióinak egyik legjelentősebb, közel harminc éves hagyományra visszatekintő eleme. Olyan támogató közeg, amelyben a környező országok magyarlakta területein élő és dolgozó diákszínjátszó csoportok rendszeresen találkozhatnak és megismerhetik egymás munkáját. A találkozó kiemelt célja, hogy teret engedjen a tehetségek kibontakozásának, ösztönző környezetet biztosítson a szakmai fejlődéshez és a sorsproblémák feldolgozásán keresztül elősegítse egy-egy közösség önművelését, magára találását. Különösen fontos ez azokon az elszakított területeken, ahol kisebb teret kap a kultúra, a színházművészet. A találkozókon szakmai zsűri értékeli a bemutatott produkciókat. A zsűri tagjai között olyan neves szaktekintélyek foglalnak helyet, mint Regős János, színész, rendező, Árkosi Árpád, Jászai-díjas rendező, Zalán Tibor József Attila-díjas író, dramaturg.
 
Zalán Tibor a 2016-os amatőr színházi workshopon
A fesztiválhoz hosszú éveken át amatőr színjátszó rendező képzés is társult, amit a 2016-os évadban egy 3 napos workshop formájában újraindítottunk. Az idén egy hetesre bővített tábor célja olyan tehetséges színházi alkotók kiművelése, akik a jövő amatőr színházi közegének meghatározó alkotói és képviselői lehetnek. A kurzus résztvevői olyan neves rendezőktől tanulhatják a színházi munka különböző aspektusait, mint Czajlik József és Szabó K. István.

PROGRAM

2017. augusztus 4. péntek
-------------------------------------------------------------------------------------------
15 óra Megnyitó és a csoportok bemutatkozása

15.30 óra SZENT IVÁN-ÉJI ÁLOM (70 perc)
DunArts Diákszínpad (Felvidék, Pozsony)

17 óra AZ ÁLARC MÖGÖTT (30 perc)
Refi Színpad (Erdély, Marosvásárhelyi Református Kollégium)


2017. augusztus 5. szombat
------------------------------------------------------------------------------------------
10 óra GÁRDONYI GÉZA: A BOR – falusi történet (30 perc)
Berekenye Színjátszó Csoport (Erdély, Szilágycseh)

11 óra CSEHOV LAKODALOM HUNGARIEN (60 perc)
Piliscsabai Amatőr Színjátszó Társulat

14 óra BABITS MIHÁLY: JÓNÁS KÖNYVE (40 perc)
Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad (Erdély, Kovászna)

15.15 óra CSEND, ÉLET (mozgás- és látványszínház, 40 perc)
Deszka Színpad (Szeged)

19 óra CSOPORTKÉP (TERMÉSZETES FÉNYBEN) (80 perc)
Színes Szilánkok Diákszínpad (Újvidék)


2017. augusztus 6. vasárnap
------------------------------------------------------------------------------------------
10 óra Szakmai beszélgetés és fesztiválzárás

Az eseményt a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatta


08.04. | 20.00 | Műemlék Rakétabázis
ALLEZ! (HEPP!)
Az Y Társulat produkciója
 
Móga Piroska
Alekszandr Ivanovics Kuprin (1870-1938), az orosz realizmus neves képviselője, 1897-ben írta meg híres elbeszélését, az „Allez”-t. Főhőse Nora, a lovas akrobata, aki egy vándorcirkuszban nő föl, és felnőttként maga is a cirkusz előadásainak résztvevője lesz. Az első szó, amit gyermekként megjegyez, az „Allez!”, mely klasszikus cirkuszi vezényszó, jelentése: “előre!”. Amikor megismerkedik a náluk vendégszereplő bohóccal, Menottival, azonnal beleszeret. A híresség kezdetben viszonozza Nora szerelmét, ám később elutasítóvá, és kicsapongóvá válik. Miután Nora rajtakapja őt, tehetetlenül próbálja visszahozni a szerelmet életükbe és leszámolni vetélytársnőivel, Menottitól azonban csak gúnyos mosolyokat kap viszonzásul. Nora végül kétségbeesésében felmászik az ablakpárkányra, és — miközben az életben utoljára kiadja a vezényszót: „Allez!” – kiveti magát az ablakon. Kuprin műve tűnődés a szerelem természetéről, annak különböző alakváltozásairól, a test és a lélek állandó konfliktusáról egy olyan egyedi világgal és szabályrendszerrel rendelkező környezetben, mint a cirkusz világa.
 
Író: Alekszandr Kuprin
Szereplők: Bognár Anita, Király Orsolya, Móga Piroska, Boros Ádám, Fábián Szabolcs, Hajmási Dávid, Kazári András
Díszlettervező: Dinara Sisembaeva
Dramaturg: Varga Zsófia
Fénytechnika: Hankó János
Jelmeztervező: Csomor Katerina
Rendezőasszisztens: Balogh Zsuzsanna
Rendező: Gulnaz Balpeisova
Az eseményt a Pro Progressione Kft támogatta.

08.11. | 20.00 | Műemlék Rakétabázis
FAUSZT
A Zsámbéki Színházi Bázis és a Szép Színház Stúdió közös produkciója
 
Jámbor József
Fauszt eljutott odáig, hogy mindent tud. Világa minden szegmense oksági elemekre esik szét, Mefisztó nem megkísérti őt, hanem ő maga válik Mefisztóvá – ez egyébként a „kísértés”, „jelenés”, „jelenet” szavak más lehetséges interpretációja, melyet eleve magukban hordoznak. Megszerzett gyűlölt tudásában nincs helye a vágyaknak, céloknak, kihívásoknak, győztes örömnek, igaz, a bukás miatti összeomlásnak sem. Fauszt-Mefisztóként nekiindul visszaszerezni egykori igazi életét és illúzióit, ám pengeéles gondolatai nem engedik, hogy hazugságba, öncsalásba ringassa magát, megoldást csak úgy találhat, ha az valóban létezik." Hogyan lehet normális emberi és hiteles művészi életet élni? Lehet-e? Vagy önmagában az erre való vágy nem több puszta önzésnél?
 
Írta, játssza és rendezte: Jámbor József

 
08.12. | 16.00., 18.00. | Műemlék Rakétabázis
SZTALKER
A Zsámbéki Színházi Bázis és a Szép Színház Stúdió közös produkciója
 
Sztalker - Jámbor József
Az alaptörténet követi a Sztrugackij-novella és a Tarkovszkij-film vonulatát: Valamikor 20 évvel ezelőtt ismeretlen, hatalmas erők – földönkívüliek, angyalok, ki tudja? – látogatták meg a bolygónak ezt az Isten háta mögötti szegletét, s egy pillanat alatt eltüntették az ott lakókat. A terület Zónává változott, a földi fizikának ellentmondó különös – és szinte minden esetben gyilkos – belső törvényekkel a külvilág elöl szigorúan elzárva. Csak Sztalker és a vele hasonszőrűek reszkírozzák meg – a Zónában talált földönkívüli itemekért kapott nyomorúságos keresmény reményében – a behatolást, s olykor-olykor útitársak becsempészésére is sor kerül, némi baksisért. A Zóna ugyanis titokzatos tulajdonsággal bír – közepén, a cirill-betűs varázsjelekkel telepingált Szobában (Kómnata) állítólag teljesülnek a legtitkosabb álmok, vágyak.
A darab világa a XXI. sz. elejének magyarországi viszonyaira hajaz. Ehhez képest a történetbeli Zóna a Bázis.
Jámbor József 16.00 órától angol, 18.00 órától magyar nyelven kalauzolja végig a nézőket a Bázison.
 
Író: A. és B. Sztrugackij
Szereplők: Jámbor József, Boros Ádám, Erdei Péter, Farkas Ildikó, Pásztor Márkó, Lajter Márkó Ernesztó, Selmeczi Bea
Rendező: Jámbor József

 
08.12. | 20.00 | Műemlék Rakétabázis
deSADE – Énbörtön
A Zsámbéki Színházi Bázis és az Anyaszínház közös produkciója
 
Menszátor Héresz Attila
A charentoni elmegyógyintézetbe új ápolónő érkezik. Fiatal, zárkózott, tekintetéből árad a romlatlanság… Sade megpróbál szóba elegyedni vele, ami nagy nehezen sikerül. A márki elképedve szembesül azzal a ténnyel, hogy a lány egyáltalán nem hallott róla, nem ismeri itt létének az okát, amit természetesen jogtalannak tart. Az ápolónő sem érti, miért van itt, hiszen nem tűnik bolondnak… A lány kölcsön kéri Sade egyik könyvét, hogy megismerje ápoltját…Másnap, elolvasva a bűnnel teli szexuális töltetű írást, a lány, mint megszállott térítő próbálja rávenni a márkit, hogy térjen meg Istenhez, különben örök kárhozatba taszítja sorsa…
 
Író: Cziglényi Boglárka (Menszátor Héresz Attila ötlete alapján)
Rendező: Menszátor Héresz Attila

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC