.

2019. január 17. csütörtök, Antal,Antónia napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria


Belépés a fórumba


Migránsvédő szervezetbe jelentkeztek

Budaörs > Közélet
2017-12-20
555 olvasás

Megszavazták Budaörs csatlakozását az European Coalition of Cities Against Racism (ECCAR) szervezethez. Nagy Sándor András, a helyi Fidesz elnöke a Magyar Időknek azt mondta: a szervezet 10 pontos, a migránsok integrálását célzó terve szerint a választójoggal nem rendelkező bevándorlókat migránstanácsok felállításával juttatnák politikai hatalomhoz.

Budaörs honlapján az önkormányzat december 13-i üléséről közzétett beszámoló szerint Wittinghof Tamás előterjesztésére a képviselő-testület megszavazta, hogy a város csatakozik az Európai Városok Koalíciója a Rasszizmus Ellen (ECCAR) nevű szervezethez. A döntést nagy vita előzte meg.

Az UNESCO 2004-ben alapított, az Európai Unióval együttműködő Európai Városok Koalíciója a Rasszizmus Ellen (ECCAR) nevű szervezetéhez való csatlakozás mellett Wittinghof Tamás polgármester azzal érvelt, hogy a Budaörsi Tanoda díjazása során került kapcsolatba a város ezzel a szervezettel, amely szeretné, ha Budaörs megosztaná a jó gyakorlatot más városokkal is.

A Budaörsi Tanoda a budaörsi önkormányzattal közösen október végén második helyezést ért el azon a pályázaton, melyet példaértékű roma és nem roma közösségi programok témakörben a legjobb önkormányzati gyakorlat megismerésére írt ki a Települési Önkormányzatok Országos Szövetséges (TÖOSZ) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). A díjátadón a tanoda legtehetségesebb tanulói előadták a halálra táncoltatott lány című holokauszt táncballadát, amelyért a diákok Raoul Wallenberg-díjat is kaptak.Perzsa és kínai nyelvi klub a Budaörsi Tanodában  fotó: Budaörsi Tanoda

A városi honlap beszámolója szerint Löfler Dávid (Fidesz-KDNP) kijelentette: bár  frakciójuk elutasítja a rasszizmus minden válfaját, a szövetséghez való csatlakozást csak abban az esetben támogatják, ha az előterjesztés kiegészül egy olyan ponttal, miszerint: Budaörs önkormányzata elutasítja az illegális bevándorlók betelepítését a városba.

Simándi Szelim (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) erre reagálva kifejtette: a csatlakozásnak semmi köze a Fidesz-KDNP kitételéhez.

Császárné Kollár Tímea (Jobbik) arról beszélt, hogy eleinte támogatta a csatlakozást, de mivel az illegális bevándorlás a Jobbiknak sem elfogadható, így csatlakozik a Fidesz kiegésztő feltételhez.

Simándi Szelim rámutatott, hogy Budaörs csatlakozása nem jelenti azt, hogy ezentúl az ECCAR 134 tagja mind tanodát működtet majd, de azt sem jelenti, hogy Budaörsre migránsok érkeznének.

Illegális bevándorlók pedig végképp nincsenek Budaörsön, ha lennének, az az idegenrendészet feladatkörébe tartozna, nem az önkormányzatnak kellene fellépnie ellene – erről már Wittinghoff Tamás polgármester beszélt, aki elmondta, hogy a szervezetben olyan városok vannak, mint Róma, Barcelona, Berlin, Bécs vagy Zürich.

Dr. Bakó Krisztina (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) is kiemelte, hogy egy ilyen impozáns névsorban kitüntetés Budaörs számára szerepelni.

Wittinghoff Tamás polgármester emlékeztetett arra, hogy a 2. világháborút követően, előbb több százezer honfitársunkat gyalázatosan, rasszista alapon kiirtották, majd Budaörsről is a teljes lakosságot a kollektív bűnösség alapján, szintén rasszista alapon elűzték, így városunk számára nagyon indokolt, hogy részt vegyen egy rasszizmus ellenes szövetségben. Az ECCAR-hoz szerinte azért kell csatlakozni, mert a szervezet abban segít, hogy az önkormányzatoknak eszközük legyen a rasszizmus terjedése ellen, hogy ne történhessen meg olyasmi, ami a budaörsi svábokkal megtörtént, vagy ami sok helyen a cigánysággal a mai nap is történik.

Hauser Péter (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) családja történetét idézte fel, amikor 1946-ban a nagymamája, három kisgyerekkel menekült ki a városból, hogy elkerülje a kitelepítést. Hozzátette: azt szeretné, ha ilyesmi sem az ő nemzetiségével, sem másokkal nem történhetne meg még egyszer.

A képviselő-testület végül 10 igen szavazattal négy ellenében elfogadta a szövetséghez történő csatlakozást, és hasonló arányban elutasította a Fidesz-KDNP plusz feltételét az illegális migránsokról. - áll az önkormányzati honlap beszámolójában.

Bíró Gyula, Budaörs alpolgármestere a Magyar Időknek előző nap úgy nyilatkozott, hogy évente 500 euró (közel 157 ezer forintba) a szervezethez csatlakozás tagdíja. Szerinte egyébként nem jelent gondot Budaörsön a rasszizmus, ennek ellenére megérné a szervezethez csatlakoznia a településnek.

Az ECCAR-nek egyébként Magyarországon már van egy tagja, Siklósnagyfalu. A település onnan lehet ismerős, hogy a polgármestere, Kosztics József ellen eljárás folyik sikkasztás miatt. Ő volt egyébként az, aki a falu focipályáját felajánlotta a migránsoknak még 2015-ben - írja a Magyar Idők.

A szervezetnek a környező országok közül csak Ausztriában (Bécs és Graz) és Bosznia-Hercegovinában (Szarajevó) van tagja.

MI/budaors.hu/Iránytű

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC