.

2019. március 19. kedd, József,Bánk napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria


Belépés a fórumba


Szoros és nem végleges az eredmény

Pest megye > Közélet
2018-04-12
370 olvasás

Választó-körzetünkben Csenger-Zalán Zsolt 786 szavazattal vezet Szél Bernadett előtt. Az átjelentkezők voksai és a külképviseleti szavazatok szombaton érkeznek Budakeszire. Megszámlálásuk után válik véglegessé az eredmény. Adatok településenként a cikkben!

Pest megye 2. választókerületében Csenger-Zalán Zsolt, a Fidesz-Kdnp jelöltje, eddigi országgyűlési képviselő nyerésre áll 44,51%-kal (29 822 szavazattal). 2014-ben 27 443 szavazattal nyert. Ez akkor 46,56%-ot jelentett. A részvételi arány országos átlaga 2014-ben 61,24% volt, most 70%.

A 2. helyen dr. Szél Bernadett, az LMP társelnöke és miniszterelnök-jelöltje végzett, s mindössze 786 szavazattal maradt le: 43,33 %-ot szerzett. Szél Bernadett 2014-ben még csak 6371 (10,81%) szavazatot tudott begyűjteni, így csak listáról jutott be az országgyűlésbe. Akkor a Jobbik jelöltjével, Császárné Kollár Tímeával szerepelt egy szinten.

A táblázat a budakeszi eredményeket még nem tartalmazza, mivel ott az átjelentkezők és a külképviseleteken szavazók hiányzó voksai miatt az ezek befogadására kijelölt 2. választókörzetben még nem számlálták meg a szavazatokat. Erre április 14-én kerül csak sor.

Az eddigi eredmények szerint a legnagyobb a választási részvétel Telkiben, a legkisebb Perbálon volt.

Annak ellenére, hogy a választók igen nagy többsége egybehangzóan nem tartja alkalmasnak az LMP-t a kormányzásra, Szél Bernadettet az LMP-re leadott szavazatoknál jóval nagyobb arányban fogadnák el országgyűlési képviselőnek. Szél Bernadett Telkiben, Budaörsön, Nagykovácsiban és Remeteszőlősön meg is nyerte a választást. A legnagyobb elutasítást Tökön, Pilisszentivánon, Perbálon és Zsámbékon kapta.

Csenger-Zalán Zsolt esetében ugyanez igaz, fordított előjellel: őt a választók legkevésbé Budaörsön, Nagykovácsiban, Remeteszőlősön és Telkiben választanák meg, viszont a legnagyobb arányban Tökön, Perbálon, Zsámbékon és Pilisszentivánon nyert. Ezen kívül ő nyert az összes többi településen is, így Biatorbágyon, Budajenőn, Herceghalmon, Pátyon, Piliscsabán, Pilisjászfalun, Solymáron és Tinnyén is.

Budakeszi adataival várhatóan szombaton egészítjük ki a táblázatot. Akkor a választás eredménye is véglegessé válik.

Koós Hutás Katalin

Kapcsolódó cikkeink:
Kétharmaddal nyert a Fidesz-KDNP - 2018-04-09
Böjte Csaba: A vesztes pártok sokat tanulhatnak a példabeszédből - 2018-04-10 
Választani szabadon - 2018-04-09 
A szavazáson Szél Bernadettet budakeszi volt polgármestere várta - 2018-04-09

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC