.

2019. március 19. kedd, József,Bánk napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria


Belépés a fórumba


296 szavazattal Csenger-Zalán Zsolt nyerte a választást

Pest megye > Közélet
2018-04-15
337 olvasás

A szavazatok teljes feldolgozottságánál Pest megye 2. választókerületében 30 990 szavazattal (44,14%) Csenger-Zalán Zsolt, a FIDESZ-KDNP országgyűlési képviselője nyert. 296 szavazattal lemaradva Szél Bernadett, az LMP társelnöke és miniszterelnök-jelöltje követi 43,72 %-kal.

Császárné Kollár Tímea (Jobbik) 8,44%-ot kapott.A választókerületben a részvételi arány 78,71% volt.

A szavazók egyértelműen a FIDESZ-KDNP-t tartják a kormányzásra legalkalmasabbnak a pártlistákra leadott szavazatok alapján. Az is egyértelmű, hogy az LMP-re a szavazók meghatározó többsége nem bízná az ország kormányzását. Az LMP-re leadott szavazatoknál viszont jóval nagyobb arányban fogadnák el Szél Bernadettet a választókerület országgyűlési képviselőjének.

A kampányban pártelnöki és miniszterelnöki pozíciójának köszönhetően erősen felülreprezentált versenytársával szemben azonban Csenger-Zalán Zsolt ugyan csak 296 szavazattal, de megnyerte a választást és sikerült megtartania a választókerületet.

A választókerület 17 települése közül Budaörsön, Telkiben, Nagykovácsiban, Budakeszin és Remeteszőlősön Szél Bernadett nyerte a szavazást, a többi 12 településen Csenger-Zalán Zsolt.

Szél Bernadettet Tök, Pilisszentiván, Perbál, Zsámbék és Piliscsaba utasítja el leginkább, míg Csenger-Zalán Zsoltnak Budaörsön, Nagykovácsiban, Remeteszőlősön, Telkiben és Budakeszin nem sikerült felül kerekednie. (Iránytű)

***


 
Egy százalék felett teljesítő pártok
A Momentum és az MKKP az országgyűlésbe nem jutott beA 106 egyéni választókerületből 91-ben a Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltje nyert, 8-ban az MSZP-Párbeszéd szövetség, 3-ban a DK, 1-1-ben a Jobbik, az LMP, illetve az Együtt jelöltje szerzett mandátumot, valamint 1 független jelölt is bejutott a parlamentbe.

Országos listáról a Fidesz-KDNP 42, a Jobbik 25, az MSZP-Párbeszéd 12, az LMP 7, a DK 6 képviselőt küldhet az Országgyűlésbe. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata pedig 1 kedvezményes mandátumhoz jutott.

A szavazatok 100%-os feldolgozottságánál visszaállt az április 8-iállapot, azaz a FIDESZ-KDNP a pártlistákra leadott szavazatok alapján 134 helyett ismét 133, a Jobbik 25 helyett ismét 26 mandátummal rendelkezik. Az új Országgyűlésben így a Fidesz-KDNP-nek összesen 133, a Jobbiknak 26, az MSZP-Párbeszédnek 20, a DK-nak 9, az LMP-nek 8, az Együttnek és a német önkormányzatnak 1-1 képviselője lesz, és 1 független jelölt is bejutott.
 
A végeredmény hivatalos, de még nem jogerős. Erre legalább május 3-ig kell várni.
 
***
 
Az egyéni választókerületi eredmény ellen április 17-én 16 óráig lehet fellebbezést benyújtani az Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB).
 
A szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntése ellen önálló fellebbezésnek nincs helye, csak a választási bizottság eredménymegállapító döntése elleni fellebbezéssel együtt lehet jogorvoslattal megtámadni. Fellebbezni lehet a szavazóköri eredményt megállapító döntés törvénysértő voltára, illetve a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozva. Például törvénysértés lehet, ha valamelyik szavazatszámláló bizottság rosszul számlálta össze az egyes jelöltekre leadott szavazatokat vagy például érvényesnek fogadott el érvénytelen voksot. Szintén lehet fellebbezni, ha az oevb rosszul adja össze a beérkezett szavazóköri jegyzőkönyvekben szereplő számokat vagy elírja az egyik számot.
 
Fellebbezést a központi névjegyzékben szereplő választópolgár, jelölt, jelölőszervezet, valamint az ügyben érintett természetes és jogi személy vagy jogi személyiség nélküli szervezet nyújthat be. A fellebbezésnek tartalmaznia kell a jogszabálysértés megjelölését, a jogszabálysértés bizonyítékait, a fellebbezés jogi alapját, azaz a jogszabálysértés megjelölését (vagy azt, hogy a fellebbező szerint a bizottság rosszul mérlegelte a körülményeket), a fellebbezést benyújtó nevét, lakcímét, postai értesítési címét (ha eltér a lakcímétől), személyi azonosítóját, azaz személyi számát (külföldön élő választópolgár esetében a magyar állampolgárságát igazoló okiratának típusát és számát, jelölő- vagy más szervezetek esetében a bírósági nyilvántartásba vételi számot).
 
A fellebbezés elbírálására három napja van a Nemzeti Választási Bizottságnak, azaz április 20-ig kell döntenie.
 
Ha a fellebbezés elbírálása csak a szavazatok újraszámlálásával lehetséges, erre hat nap áll rendelkezésére, azaz a határidő április 23.
 
A szavazatok újraszámlálását azonban csak amiatt nem rendelik el, mert kicsi a szavazatkülönbség. Újraszámlálás csak akkor történhet, ha a szavazatszámláló bizottság nem a jogszabályoknak megfelelően járt el.
 
Az NVB határozata elleni bírósági felülvizsgálati kérelem benyújtására három nap áll rendelkezésre (április 26.), és a Kúriának ugyancsak három napja (április 29.) van a kérelem elbírálására. (MTI)

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC