.

2019. február 22. péntek, napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria


Belépés a fórumba


Szent Jakabnak ajánlott kereszt

Budakeszi > Közélet
2018-07-13
275 olvasás

Makkosmárián, a Megyei útról induló Gesztenye sor tetején állt egykor a Schuster (Steinriegel)-kápolna. 1912-1913-ban épült, évtizedeken át búcsújáró helye volt az akkori, jobbára svábok lakta községnek. A hetvenes években lebontották, területét felparcellázták. Ma már csak emlékekben él a régi szent hely.

Ha valaki napjainkban a Megyei úton sétál, akkor - a régi kápolna helyéhez igen közel - a Gesztenye sor tetején egy keresztet láthat, ahova a közel százéves gesztenyefák között lehet felsétálni . Az eredetileg 1730-ban, Gyöngyösön állított keresztet 1945-ben a szovjet hadsereg egyik harckocsija darabokra lőtte. A kereszt restaurálását dr. Fenyőfalvi György végeztette el, majd hozatta budakeszi helyére 2017 októberében. A Gesztenye sorhoz közvetlenül kapcsolódó utcákban halad el a Szent Jakab zarándokút (Camino de Santiago zarándokút magyarországi szakasza), így adódott, hogy Szent Jakabnak ajánlják a keresztet. A tervek szerint 2018. szeptember 24-én kerül sor kereszt felszentelésére. Részben a kápolna emlékéül állított, szent Jakabnak felajánlott kereszt és környezetének további felújítása szükséges: Krisztus fejének újra faragása, a kereszt környezetének rendezése, virágtartó és mécsestartó elhelyezése, emléktábla állítása és a gesztenyefák pótlása, meglévők állagmegóvása.

Kérjük az Ön támogatását is, amennyiben szívesen hozzájárulna Budakeszi, azon belül Makkosmária értékeinek gyarapításához. Számlaszám: Fenyőfalvi Anita - OTP Bank 11773449-01769744.

Fenyőfalvi György

forrás: budakeszi.hu

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC