.

2020. July 14. Tuesday, Örs,Stella napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


Metró? Elővárosi vasút? S-bahn? a nyugati agglomerációban

Pest megye > Gazdasági rovat
2019-12-17
417 olvasás

Létfontosságú és nem halogatható tovább a főváros és a nyugati agglomeráció közlekedési gondjainak megoldása, aminek kulcskérdése a közösségi közlekedés fejlesztése” – jelentette ki Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere az általa kezdeményezett agglomerációs közlekedési konferencia megnyitóján, december 13-án, Budaörsön.

A közös cselekvés szükségességét sürgette az a közös nyilatkozat, amelyet a megjelent mintegy tucatnyi érintett település és kerület polgármestere, alpolgármestere – köztük Karácsony Gergely főpolgármester –, valamint a térség fideszes országgyűlési képviselője Csenger-Zalán Zsolt is aláírt.

A főváros nyugati agglomerációjában szinte már elviselhetetlen a forgalom, ami nagymértékű zaj- és környezetszennyezést, forgalmi terhelést okoz, feleslegesen rabolja a közlekedők idejét, és pénzét – mutatott rá megnyitó beszédében Wittinghoff Tamás Budaörs polgármestere. A problémák megoldása minden érintett részéről közös akaratot és cselekvést igényel, a településektől kezdve a fővároson át a kormányig, és európai uniós források is elengedhetetlenek – fogalmazott a polgármester. Hasonló szöveg szerepel a közösen elfogadott nyilatkozatban is. Ennek aláírói kinyilvánították azon szándékukat, hogy részt vesznek a megoldási lehetőségek feltérképezésében, kidolgozásában, amelybe a szakmai, társadalmi és kormányzati szereplőket is bevonják, majd a megoldásban is együttműködnek. Wittinghoff Tamás előadásának konklúziójaként kijelentette: a szakértőknek kell eldönteni, hogy metró, elővárosi vasút, gyorsvillamos S-Bahn, vagy mi épüljön, de valamit mindenképp tenni kell a nyugati agglomeráció közlekedési gondjainak enyhítéséért.

„Közösek a problémáink, és közösen kell dolgoznunk a megoldáson” – jelentette ki a konferencián Karácsony Gergely főpolgármester. Felhívta a figyelmet, hogy az agglomerációs közlekedési probléma klímapolitikai kérdés is. – Élnünk kell ezért azzal a lehetőséggel – tette hozzá –, hogy a klímaproblémák csökkentésére az EU forrást fog biztosítani, amelyben a közösségi közlekedés fenntartható fejlesztése prioritást fog kapni. Ehhez azonban tervekkel kell rendelkeznünk, tudni, hogy hol, milyen megoldás lenne a leginkább célravezető az érintettek számára – fogalmazott. A kormánnyal folytatott egyeztetéseinek tapasztalatai alapján kijelentette: van esély a kormánnyal is megegyezni, ahogy számos kérdésben sikerült a napokban nagyon komoly előrelépést tenni a konszenzus irányába. Beszédéből kiderült: a főváros nem tud lemondani a 4-es metró meghosszabbításáról, nem csak Budaörs, vagy Törökbálint irányába, hanem a 15. kerület felé sem, de elismerte, hogy ennek kisebb a realitása, mint a vasúti kapacitás bővítésének. Kifejtette. a BKK helyett agglomerációs közlekedésszervező cég létrehozásában kellene gondolkodni.

Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő aláhúzta: az agglomeráció közlekedésének megoldása csak a közösségi közlekedés fejlesztése lehet. Ebben egyetértés alakult ki valamennyi szereplő között. Szót ejtett a szuperkórház kérdéséről is, amelynek szintén vannak közlekedési vonatkozásai, ám a helyszíne még bizonytalan. A megbeszélésen Törökbálint, majd Budakeszi polgármestere is jelezte: szívesen helyt adnak a szuperkórháznak, van erre megfelelő területük. Csőzik László érdi polgármester pedig új szempontként azt vetette fel, hogy a 4-es metrót a 70 ezres lakosú Érd végállomással is végig kellene gondolni, akár felszínen is vezetve a nyomvonalat.

A konferencia zárásaként Wittinghoff Tamás leszögezte: a rendezvénynek lesz folytatása, ahol már a konkrét megoldási lehetőségekről is egyeztetnek majd.

A nyilatkozatot eddig aláírta: 
Karácsony Gergely (Budapest), Wittinghoff Tamás (Budaörs), Elek Sándor (Törökbálint), Csizmadia Zsuzsanna (Herceghalom), Marozsán József (Tárnok), Nagy Éva Júlia (Budapest, 12. kerület), Tarjáni István (Biatorbágy), Csenger-Zalán Zsolt (02.vk. országgyűlési képviselője), Somogyi Farkas Tamás (Páty), dr. Győri Ottila (Budakeszi), dr. László Imre (XI. kerület), dr. Csőzik László (Érd)

forrás: budaors.hu

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC