.

2020. July 7. Tuesday, Apollónia napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


Második világháborúban elhunyt katonákat exhumáltak

Budakeszi > Múltunk tanúi
2020-03-13
419 olvasás

Egy héten át tárták föl a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadisírgondozói a budakeszi temető egykori katonai parcelláját, mert az elmúlt hetvenöt évben a sírjelek eltűntek a katonák sírjairól, és civil elhunytakat temettek a jelöletlen katonasírokra.

Budakeszin működött a magyar királyi honvéd József főherceg szanatórium, ahol a második világháború alatt a harctéren szerzett betegségekbe – zömmel TBC miatt – sok katona belehalt. A korabeli veszteségi nyilvántartás szerint 115 főt temettek el a budakeszi temetőben a szanatóriumban kezelt katonák közül. A kitörés után a Budakeszi környékén hősi halált halt katonák földi maradványait szintén ebbe a parcellába temették. Lelkes hazafiak a rendszerváltás idején, 1989-ben egy emlékművet állítottak a már akkor is jeltelen katonasírokra, de ez sem gátolta meg azt, hogy a parcellába további betemetések történjenek. 2019 őszén érkezett bejelentés, hogy egy sír ásásakor katonai jellegű ruházati maradványok kerültek elő Budakeszin.

A helyszínre kiszállva a Hadtörténeti Intézet és Múzeum belföldi hadisírgondozó osztályának szakemberei megállapították, hogy egy magyar katona van sírját találták meg. Azonnal intézkedtek a földi maradványok exhumálására. Egyeztettek az önkormányzattal és a temetőfenntartóval, amelynek eredményeként a feltárásáig betemetési moratóriumot hirdettek meg az érintett területre.

A hadisírgondozó szakemberek a helyszíni szemlék után elkészítették a parcella exhumálási kataszterét, és február 24-én elkezdődött a munka. Már a tervezési fázisban egyértelművé vált, hogy kézi erővel több hétig tartana a feltárás, ezért megfelelő munkagép bérlésére is szükség lesz. A munkálatok során összesen mintegy 180 köbméter föld mozgatását végezte el a munkagép, amelynek költségeit a Budakeszi Kultúra Alapítvány vállalta magára, s a téma iránt elkötelezett helybéli lakos, Bánkuti Ákos tevékenyen részt vett a szervezésben is. Az egykor ide eltemetett 115 magyar katona közül 46 főnek a földi maradványát sikerült exhumálni, már csak ennyi temetkezési helyet lehetett a rátemetések miatt feltárni. További mintegy 60 német katona maradványa is előkerült, akik a budapesti kitörés során estek el, és akiket tömegsírban temettek el. Exhumálásukról a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség szakemberei gondoskodtak, és földi maradványaikat a budaörsi német-magyar katonatemetőbe szállították át.

Az önkormányzattal egyetértésben az előkerült magyar katonák földi maradványai helyben maradnak, és a tervek szerint egy olyan körülhatárolt, méltó parcellában nyugszanak majd, amelynek biztosítják a háborítatlanságát.

honvedelem.hu/Maruzs Roland alezredes/Fotó: HM HIM

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC