.

2020. July 5. Sunday, Emese,Sarolta napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


Telki irodalmi öröksége

Telki > Kultúra
2009-11-21
1364 olvasás

Kodolányi János író születésének 110. évfordulójára emlékezett a szülőfalu, Telki azzal az egész napos szimpozionnal, amelyet a tudományosság igényét az ismeretterjesztéssel ötvözve, a programokkal minden generációt megszólítva tartottak október 10-én a telki általános iskolában a helyi Kokukk Egyesület szervezésében, az önkormányzat támogatásával.

A neves előadók, mint Ács Margit író, dr. Csűrös Miklós, irodalomtörténész, Horányi Károly, a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárának levéltárosa, dr. Sulyok Bernadett, a Petőfi Irodalmi Múzeum muzeológusa és Szvetelszky Zsuzsanna kommunikációkutató mellett Kodolányi lányának, Kodolányi Juliannának köszönhetően egy meglepetés előadóval is megismerkedhettek a résztvevők: dr. Kovács Ágota friss diplomásként lett Kodolányi kezelőorvosa, amikor az író súlyosan megbetegedett. A hét-nyolc éves orvos-beteg kapcsolat irodalmi barátsággá alakult, amelyről Kovács Ágota mesélt a telki hallgatóságnak. Kövesdy Zsuzsa, a Magyar Rádió irodalmi szerkesztője félórás műsorban számolt be a telki emléknapról a közszolgálati rádióban.

Molnár Krisztina Rita, a rendezvény főszervezője, a Kokukk Egyesület alelnöke a rendezvény legfőbb hozadékának azt tartotta, hogy sikerült a helyi közösség figyelmét ráirányítani a falu irodalmi örökségére. Kodolányi kedvenc süteményét, az ormánsági rétest a nyugdíjas klub öt tagja készítette el a vendégek fogadására. A hozzávaló diót a cserkészek gyűjtötték és törték meg. A helyi táncosok élő zenével kísért színvonalas táncbemutatót tartottak, míg a versillusztráció-pályázat tárgyát képező vers, A Duna-parton, a helyi általános iskola legtöbb diákjához eljutott, tudatosítva a kapcsolódást az író és faluja között.

Kodolányi abba a típusba tartozik, akik ingerültséggel, fokozott megbántódással és gyötrő elégedetlenséggel szívták magukba a vészes élethatásokat, az emberi gonoszság jeleit és nyilatkozásait, a felkavart s megháborodott emberiség hullámzását. Első irányuk a kritikai megfigyelés és ítélet. De a második egész váratlanul és különösképpen az, hogy még a mi korunknál is mélyebb hittel vallották az emberiségben való bizalmat, hitték a morális szolidaritás lehetőségét s próféciákban hirdetik a javítás és javulás útját.
Ebből a kettős akcióból: egyfelől a törés fájdalma, másfelől a szervezet gyógyító akarata, - származik minden, amit ez a fiatal író ír, vagy tesz, vagy érez.
Számára megszünt, ami az előző sértetlen korokban mindenkinek lehető volt, hogy a kedély ártatlan hullámzásával, a fantázia játékos csillogásával tárcanovellákba tördelje magát. Kodolányi ha tollat vesz a kezébe, azonnal a közvádló szerepét veszi át. Kegyetlen képekben jegyzi le az eseményeket, amiket élményeiben átszenvedett, - másrészt végtelen szociológiai vitában akarja megjelölni az utat, hogy intéződhetik el az ember által előidézett balsors felettünk.
S mindebben típus kortársaira. Számukra elintéződött és lezárt minden, amit az elődök, akár közeli, akár távoli író útmutatók végeztek. Ők a saját személyükben, testükben s lelkükben kapták a csapást s mint a megsértett fa a mézgát, termelik ki az ellenmérget, a gyógyító szert s az építő koncepciókat.
Ez az oka annak, hogy Kodolányi s kortársai oly lassan és kevéssé érik el a népszerűséget, ami munkásságuk mennyisége után már kijárna nekik. Nem népszerű az anyag, amit írásuk közöl. Nem népszerű a betegség és a halálos ítélet. És ők betegségüket közlik s a súlyos ítéleteket borítják az olvasó nyájas fejére. Elmondhatatlan harcban, szenvedésben, vergődésben volt, van és lesz még részük, de nem engednek egy jottányit sem, mert nem engedhetnek, si fractur illabatur orbis*.
(Móricz Zsigmond)

*ha romba dől is a világ

Kapcsolódó cikk: Októberben Telki ünnepel - Kodolányi János-szimpozion - 2009-10-09

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC