.

2020. July 16. Thursday, Valter napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


Luther-film készül az 500. évfordulóra

Nagykovácsi > Kultúra
2012-01-26
1282 olvasás

A nagykovácsi Richly Zsolt rajzfilm-rendező, a zsámbéki Lackfi János költő dr. Fabinyi Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspökének felkérésére Luther Márton életét bemutató, tizenhárom részes rajzfilmet készít. A bemutatót a reformáció kezdetének 500. évfordulójára, 2017. október 31-hez kötnék, de már 2015-re szeretnék befejezni.

A 71. évébe lépő, eredetileg soproni Balázs Béla-díjas rajzfilmkészítő, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára már beleírta nevét a magyar rajzfilm történetébe a Magyar Televízió számára Marék Veronika forgatókönyve alapján készített Kockásfülű nyúl című sorozatával. Legfrissebb munkái közül a két évvel ezelőtt született Kőműves Kelemen című filmjét a májusi Filmszemlén a Magyar Animáció Mesterei programban vetítették.

A budavári evangélikus gyülekezethez tartozó animációs filmesben a kilencvenes évek közepén merült fel először a gondolat, hogy filmsorozatot készítsen Luther Márton életéről. A munka pénzügyi háttere egyelőre még bizonytalan, 2017-ig nemzetközi összefogással megvalósítható, ha ehhez a német evangélikus mellett akár a svéd, a finn, de még a református és anglikán egyházakat is sikerül megnyerni. A reformációnak 2017-ben lesz az ötszáz éves évfordulója, és úgy tűnik, hogy a magyarországi emlékbizottság a sorozatot befogadta a programjába.

A reformáció napja több protestáns egyházban október 31-én tartott ünnepnap annak emlékére, hogy a hagyomány szerint 1517-ben ezen a napon függesztette ki Luther Márton a wittenbergi vártemplom ajtajára a bűnbocsátó levelek árusításával kapcsolatos 95 tételét.

Luther élettörténetét, s egyben a film forgatókönyvét az egyébként katolikus Lackfi János írja. A filmben Luther élettörténete mellett megelevenednek majd vívódásai, kétségei, a hit kérdésére megtalált válaszai, amelyek Luther és az egyes szereplők közötti vitákban bontakoznak majd ki, s olyan kérdésekre próbálnak majd választ adni, amit nem csupán egy evangélikusnak, de bármely hívő léleknek vagy Istent jó szándékkal kereső embernek tisztáznia kell magában.

Koós Hutás Katalin

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC