Programajánló
Április 24. BÁNK az esküdtszék előtt a Marczibányi téren

2017-04-06 16:56:01
491 olvasás


ÁPRILIS 24. HÉTFŐ 10.00
BÁNK AZ ESKÜDTSZÉK ELŐTT
A Partvonal Műhely beavató színházi előadása középiskolásoknak

Az előadás a középiskolás irodalmi tananyaghoz kapcsolódva – Katona József Bánk bán című drámájának – a magyar drámairodalom egyik gyöngyszemének sajátos szempontok szerinti újragondolására tesz kísérletet.
Mivel Katona műve formai és nyelvi szempontból is komoly kihívás a mai néző számára, olyan utakat kerestünk, amelyen haladva – anélkül, hogy a mű értékei veszendőbe mennének – a fiatal nézők számára is érthetővé és átélhetővé válhat a történet, melyen keresztül megismerhetik a dráma szépségét.
A gyilkosság megtörtént, a tettes Bánk bán.
Hogyan történhetett meg a "lehetetlen"?
Mik a motivációk?
Történhetett-e volna másképp?
Szükségszerű és véletlen. Érvek és ellenérvek. Tanúk, áldozatok és tettesek.

Egy bírósági tárgyalás keretei között keressük és vizsgáljuk a miértek és hogyanok bonyolult összefüggéseit. A szembesítéskor a szereplők újra játsszák a történteket, hogy felfedjék és megértsék, mi vezetett a merénylethez. A közönség, mint esküdtszék, a játszókkal együtt keresi a kérdésekre a válaszokat, hogy megértsük a dráma belső útját, logikáját és lélektanát.
A klasszikus dráma szándékaink szerint nem sérül. Csupán nyitottabb, frissebb, érthetőbb olvasatát adja egy napjainkban is fontos műnek.

Belépő: 1500 Ft

a Marczibányi téri Művelődési Központban
www.marczi.hu

Nyomtatás :: Bezárás