Budakeszi > Közélet
Pedagógusi életművet ismertek el

2018-06-06 10:25:12
335 olvasás

Pedagógusnapon dr. Dömötörné Papp Hargita gimnáziumigazgató és Bokor Józsefné óvónő kapta a Budakeszi Oktatásügyért díjat. A pedagógusok, az óvónők, a pedagógiai asszisztensek, a fejlesztő- és gyógypedagógusok éves munkáját tízezer forintos Erzsébet-utalvánnyal köszönték meg.

A pedagógusokat és a díjazottakat dr. Csutoráné dr. Győri Ottília polgármester, Csenger Zalán Zsolt országgyűlési képviselő és Sárközi Márta, az Érdi Tankerület igazgatója köszöntötte.

Az idén nyugdíjba vonuló dr. Dömötörné Papp Hargita 1975-ben szerzett matematika-fizikai szakos középiskolai tanári diplomát a pécsi tanárképző főiskolán. Kezdetben Szekszárdon, majd Kiskunhalason tanított. 1986 óta, 32 éve tanít a Nagy Sándor József Gimnáziumban. 1995-96 között igazgató-helyettesként, 1996 óta, 22 éve igazgatóként vezeti az intézményt. Az ELTE fizika szakán másoddiplomát és számos kiegészítő szakképesítést is megszerzett. Munkáját 2005-ben Arany János pedagógiai díjjal, 2016-ban az EMMI minisztere oklevéllel ismerte el. 2017 októberében a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége a gimnáziumnak 1956-os hagyományőrző kitüntetést, az igazgatónak pedig A Hazáért érdemkeresztet adományozott a forradalom és szabadságharc hagyományainak eszmei őrzéséért és ápolásáért.
A vezetése alatt álló gimnázium diákjai szép eredményeket érnek el tanulmányi versenyeken, nyelvvizsgákon és a felvételiken. Sokan választják a műszaki pályát és többen visszajöttek már a gimnáziumba tanítani. Az intézmény a változó időkhöz alkalmazkodva sikeres informatikai átalakításon esett át, öt évfolyamos nyelvi osztályokat indítottak, s elnyerték az ökoiskola címet. Az iskola alapítványainak sikeres működtetése jelentős támogatást tudott biztosítani a tárgyi fejlesztésekhez és a hátrányos helyzetű diákok támogatásához. Pályázatokkal, szponzorok bevonásával fejlesztéseket is megvalósítottak az iskolában. Ennek köszönhető a sportudvar létrehozása is.

Papp Hargita egy cicerói idézettel köszönte meg az elismerést: "A legszebb emlék a szeretet, amit mások szívében hagyunk magunk után."

Bokor Józsefné Rapolder Ildikó és dr. Dömötörné Papp Hargita

Bokor Józsefné Rapolder Ildikó 1970-74 között ,ég általános iskolásként a MÁV Széchenyi-úttörővasúton teljesített szolgálatot, amit csak a legjobb tanulók érdemelhettek ki. Még ma is részt vesz a nosztalgiaszolgálati alkalmakon.

1978-ban fejezte be a Kossuth Zsuzsa Egészségügyi és Óvónőképző Szakközépiskolát, ahonnan kiváló tanulmányi teljesítményéért és közösségi munkájáért Kossuth Zsuzsa emlékéremmel búcsúzott. 1978 augusztusától negyven éve megszakítás nélkül dolgozik az akkor még 3.számú, későbbi Szivárvány Óvoda óvónőjeként. 1989 óta, 25 éve az intézmény igazgató-helyettese. 2013-2015 között megbízott vezető. A kecskeméti óvónőképzőben 1983-ban  diplomát szerzett, 1991-ben másoddiplomát a budapesti tanítóképző főiskolán zenei szakoktató szakon. 1994-ben néptáncoktatói képesítést is szerzett, azóta oktat néptáncot az óvodában. Neveltjeinek többsége a Bojtár Népzenei Egyesületben táncol tovább.

Amellett, hogy kiváló óvónő, lelkes lokálpatrióta is. Az óvodások műsoraival, így az általa vezetett Napraforgó tánccsoporttal is a városi ünnepségek aktív részvevői. Megteremtője egy olyan szülői közösségnek, amelyre a Szivárvány óvoda bálja és a Bojtár Egyesület épülhetett. Óvodásai közül hárman már Budakeszi Ifjúsági díjat is kaptak: Nemcsik Zsolt kardvívó világbajnok, Komáromi-Poros Csongor párbajtőröző és Kemény Dávid középtávfutó. A német nemzetiségi óvodában két évtizeden át tartott zeneovis foglalkozásokat. Az ottani gyerekek több mint fele a Czövek Erna Zeneiskola tanulója lett.

Számos díj birtokosa:
1998 A zenei nevelés helye az óvodában tanúsítvány
2000 Budakeszi város zászlóanyja
2002 Budakesziért emlékérem
2010 Erkel Ferenc emlékplakett, 2014 elismerő oklevél

Külső bizottsági tagként nyolc évig segítette a városi önkormányzat oktatási bizottságának, 2002 óta a német önkormányzat munkáját.
1988 óta a Budakeszi Népdalkör alapító tagja és titkára.
1993 óta tagja a Hagyonyányőrző Kör kórusának, 1998-2002 között az egyesület alelnöke, 2002-2006-ig elnöke, 2006 óta ismét alelnöke.
2012 óta a budakeszi Erkel Ferenc Kamarakórus alapítótagja és titkára.
2013 óta a budakeszi Idősügyi Tanács tagja.

Ildikó néni a következő idézettel mondott köszönetet mindazoknak, akik az elmúlt évtizedekben segítették a munkáját:
"A jó öreg kút csendesen ontja vizét
így telik minden napja.
Áldott élet ez, fontolgatom:
csak adni, adni minden napon.
Ilyen kúttá kellene lennem.
Csak adni teljes életemben.
Mindig csak adni?
Ez terhet is jelenthet!
Jó kút, nem érzed ezt a terhet?
Belenézek, tükre rám ragyog,
de hiszen a forrás nem én vagyok!
Árad belém, csak továbbadom,
Vidáman, csendben és szabadon.
Hadd éljek ilyen kút-életet,
Osszak áldást és sok-sok szeretetet!
Nem az enyém, Krisztustól kapom,
Egyszerűen csak továbbadom."

Nyomtatás :: Bezárás