Programajánló
Augusztus 10-19. 32. HATÁRVADÁSZOK emléktúrája

2018-07-19 12:53:25
385 olvasás


32-es határvadászok emlékútja 2018

augusztus 10. péntek: Megérkezés Gyergyóremetére.

augusztus 11. szombat: Kereszthegy emléktúra az Árpád-vonal szalárdi erődjébe.

augusztus 12. vasárnap: Részt veszünk a gyergyórmetei temetőben a Hősök parcellájában rendezett megemlékezésen, majd a település széléről lovaskocsikkal kirándulunk Kecskekőre.

augusztus 13.hétfő: Reggeli után tovább utazunk és megismerkedünk a Kászoni medence falvainak kultúrájával és szépségeivel. Kalandozunk a 24. határvadász-zászlóalj harcainak helyszínein. A gelencei templom meglátogatása. Szállásunk Berecken lesz.

augusztus 14. kedd:  A kézdivásárhelyi 24. határvadász-zászlóalj emléktúra. (Ojtozi-szoros, Sósmező)

augusztus 15. szerda: Reggeli után tovább utazunk és Kovács Lehel "idegen" vezetésével ismerkedünk Barcaság és Brassó nevezetességeivel, szállás Négyfaluban.

augusztus 16. csütörtök: Túra a Csukás-hegységbe, Lehel túravezetésével.

augusztus 17. péntek: Reggeli után elindulunk a Gyimesekbe, kora délután Szentmise az Ugra-tetőn

augusztus 18. szombat: 32-es határvadászok emléktúra

augusztus 19. vasárnap: Erre a napra már nem szervezünk programot, javasoljuk haza indulás előtti pihenésre erdélyi barátaink körében.

Az egyes napok önálló programként is látogathatók!


Részletes:

32-es határvadászok emlékútja túrahét 2018

augusztus 10., péntek: megérkezés Gyergyóremetére

augusztus 11., szombat: Kereszthegy emléktúra az Árpád-vonal szalárdi erődjébe
Indulás: 10 órakor a szalárdi parkolóból (Gyergyóremete - Szalárd: kb. 52 km, 1 óra autóút)
Túravezető: Nagy József történész
 "A m. kir. 21/6. határvadász erődszázad a Maros-völgyének szűkületében vette fel a harcot a Gyergyóból visszavonuló csapatokkal megerősítve 1944. szeptember utolsó napjaiban a támadó szovjet csapatokkal szemben. A küzdelem nemcsak a völgyzár körletében zajlott, hanem a környező hegyekben is október 8-ig, amikor a Janzer Kornél százados vezette alakulat éjszaka kitört az erődből és visszavonult a Mezőség irányába. A szalárdi erőd volt Székelyföld védelmének utolsó támpontja 1944 őszén, az innen és a Görgény-völgyéből visszavonuló magyar-német csapatok a Tisza vonalán vették fel újra a harcot. A sziklás terepen kiépített erőd látványokban gazdag, hiszen kötöző alagúttól a betonbunkerekig sok második világháborús emlékhely tekinthető meg.
A mai Szalárdtelep falu északi oldalán magasodnak a Szerecsen sziklák, melyek az erőd területére esnek. Szalárdtelep 550 m-en fekszik, Szerecsen-sziklák felett magasodik a Szerecsen-tető 1043, a maximum magasság ameddig felmegyünk a túra alatt. A tetőről gyönyörű kilátás nyílik a Görgényi- és a Kelemen-havasok között kanyargó Maros folyóra. A túra hossza kb. 6 km." Nagy József

augusztus 12., vasárnap: Részt veszünk a 10 órakor a gyergyóremetei temető Hősök parcellájában rendezett megemlékezésen, majd lovaskocsikkal kirándulunk Kecskekőre.

augusztus 13., hétfő: Reggeli után továbbutazunk Katrosára (Remetéről kb.120 km, 2 óra autózás) és részt veszünk a 24-es határvadászok emléktúráján.
Túravezető: Nagy József történész, Szima Csaba helytörténész, 24. székely határvadász hagyományőrző és Kovács Lehel, az Erdélyi Kárpát Egyesület elnöke
"A kézdivásárhelyi m. kir. 24. székely honvéd határvadász-zászlóalj a második világháború végén, 1944 őszén az Ojtozi-szorost és a környező magaslatokat védte. Túránk a m. kir. 24/2. erődszázad Katrosai völgyzárának maradványaihoz és a Kászonjakabfalva melletti Nyírponk 1051 magaslatra vezet. A 24. határvadász géppuskásszázad egyik szakasza, Mező Ferenc tartalékos zászlós parancsnoksága alatt 1944. szeptember 2-án feltartóztatta többszörös túlerővel támadó szovjet csapatokat, melynek következtében Mező zászlós hősi halált halt és posztumusz kitüntették a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Éremmel hőstettéért. A túra után sétát teszünk a Kászoni falvakban és megnézzük a helyi tájházat. A kászoni falvak, a maguk elzártságukban ma egyike azon székelyföldi vidékeknek, melyek leghitelesebben őrzik a hagyományos építészeti örökséget." Nagy József ( https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Vit%C3%A9zs%C3%A9gi_%C3%89rem )
Az esti szállás az innen 40 km-re lévő Berecken lesz.

augusztus 14., kedd: "Reggel meglátogatjuk a kézdivásárhelyi református temetőben Mező Ferenc sírját és ismerkedünk a város szépségeivel, megnézzük a 24-es határvadászok történelmi laktanyáját. Innen tovább utazunk Ojtoztelepre és Sósmezőre, az Ojtozi-szorosba, ahol a 24. határvadász-zászlóalj harcait vívta 1944 őszén, Pozsonyi Attila alezredes vezetésével. 1944. augusztus 28-án az első szovjet támadás a zászlóalj 4. számú tisztiőrsét érte Sósmezőnél, ahol Cseh György főhadnagy és katonái, mintegy 70 fő, egyetlen személy kivételével hősi halált haltak." Nagy József

Ezen a napon emlékezünk meg a m. kir. soproni 18-as honvéd gyalogezred 1917-ben vívott hacairól. (Bővebb információ: https://gondola.hu/cikkek/49731-Az_ojtozi_Honvedemlekmu_cikk-cakkos_utja_Szent_Istvan_orszagaban.html )

augusztus 15., szerda: Reggeli után továbbutazunk a Bratocsa-hágóba (kb. 106 km, 2 óra autóút)
Túra a Csukás-hegységben Kovács Lehel, az EKE elnökének túravezetésével.
Szállás: Árkos településen (kb. 63 km, 1 jó óra autóút) 
Kedvcsinálónak ajánlom a Hazajáró Csukás hegység - A Kárpátkanyar kőkapuja című epizódját. (https://youtu.be/4g8-ERX9a_k)

augusztus 16., csütörtök: Reggeli után elautózunk Szászhermányba, majd Brassóba (30 km, fél óra autóút). Kovács Lehel vezetésével ismerkedünk a Barcaság és a város nevezetességeivel.
Szállás: Árkos településen

augusztus 17., péntek: Reggeli után elindulunk a Gyimesekbe, (kb. 100 km, 2 óra autóút), majd kora délután, 14 órakor szentmisét celebrál Berszán Lajos atya az Ugra-tetőn, Sebő hadnagy keresztjénél. Ezek után hagyományainkhoz híven megkoszorúzzuk Gyimesközéplokon a templom mögötti temetőben Kövendy Ferenc zászlós úr és bajtársai keresztjét, ily módon emlékezve a I. világháború áldozataira.

augusztus 18., szombat:  9. alkalommal megrendezésre kerülő "32-es határvadászok útja" emléktúra
Gyülekezés és regisztráció 8 órától Hidegségben a Fatányéros panziónál. 9 órakor indulunk Csíkszentdomokosra. Utunk során megemlékezést tartunk a Kondra-kereszt szomszédságában álló, a Keleti-Kárpátokban hősi halált halt katonák emlékét őrző keresztnél. Csíkszentdomokoson ünnepi köszöntő és műsor várja a túrázókat, majd egy tál meleg étel mellett pihenhetünk és sajnálkozhatunk, hogy véget ért 2018-as túrahetünk.
Természetesen idén is lesz lehetőség busszal visszautazni Hidegségben hagyott autóinkhoz, melyre a regisztrációnál lehet, illetve kell jelentkezni!

augusztus 19., vasárnap: Erre a napra már nem szervezünk programot, javasoljuk hazaindulás előtti pihenésre erdélyi barátaink körében.

Az egyes napok önálló programként is látogathatók!

A túrák közepes edzettséget igényelnek, azonban magashegységre jellemző földrajzi és hirtelen változó időjárási viszonyokra kell készülni (bejáratott túracipő, esőkabát)! Elegendő mennyiségű folyadékról és élelemről minden résztvevő maga gondoskodjon igényeinek megfelelő mértékben!

A rendezvények ingyenesen látogathatók, túráinkon nevezési díj nincs. Az emléktúrákon mindenki a saját felelősségére vesz részt, kártérítés semmilyen címen nem igényelhető!

Nyomtatás :: Bezárás