Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Farkasréten búcsúztatták, Nagytilajban kísérték utolsó útjára Nagy Gáspárt

Kultúra > Budakeszi

2007-01-25


Január 16-án  délelőtt kilenc órakor a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában búcsúztatták Nagy Gáspár Kossuth- és József Attila-díjas költőt, a Magyar Katolikus Rádió kulturális főszerkesztőjét. Délután fél háromkor szülőföldjén, a vas megyei Nagytilaj temetőjében kísérték utolsó földi útjára szerettei, barátai, tisztelői még a farkasréti szertartáson megjelenteknél is nagyobb számban. Nagy Gáspárt a Magyar Katolikus Rádió, a Magyar Írószövetség, a Bethlen Gábor Alapítvány, a Hitel Szerkesztősége és a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekintette.

Nagy Gáspár 1949. május 4-én, Bérbaltaváron született. Versei 1968-ban jelentek meg először. Pályája kezdetén a Móra Kiadó szerkesztője volt, 1989-ben a Hitel szerkesztője lett. Az Írószövetségben 1981-től választmányi tagként, 1989-től elnökségi tagként tevékenykedett. 1989-90-ben az MDF választmányi tagja volt.
    Leginkább a közép-kelet-európai helyzet, a magyarság sorsa foglalkoztatta. Szabadrabok című, 1999-ben megjelent gyűjteményes kötete tartalmazza mindazon verseket, amelyeket korábban a cenzorok miatt ki kellett hagynia köteteiből.
    Nagy Gáspárt 1977-ben Radnóti-díjjal, 1990-ben József Attila-díjjal, 1993-ban Nagy Imre-emlékplakettel, 1994-ben Kölcsey-díjjal, 1999-ben Balassi Bálint-emlékkarddal, 2000-ben Kossuth-díjjal, 2006-ban Magyar Örökség-díjjal tüntették ki. Életművét egyebek mellett a Koronatűz, a Földi pörök, a Múlik a jövőnk, a Szabadrabok és a Közelebb az életemhez című kötet őrzi.

A szertartást Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök vezette. A költőt Fáber Miklós, a Bencés Diákszövetség örökös elnöke, Kalász Márton, a Magyar Írószövetség elnöke, dr. Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője, Olasz Sándor, a Tiszatáj című folyóirat főszerkesztője és Vári Fábián László kárpátaljai költő és nemzedéktárs ez alkalomra írt saját versével méltatta. Közreműködött a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola öregdiákjaiból alakult kamarakórus ifj. Sapszon Ferenc vezényletével, akik többek között Hálaének címmel előadták Nagy Gáspár négysoros töredékét Szokolay Sándor komponálta dallammal. A verset néhány nappal ezelőtt a család fedezte fel a költő íróasztalán: "Szeretett engem az Isten / mert teremtményének / engem is elfogadott; / sárból-agyagból apám s anyám álmaiból..."
A búcsúztatáson jelen voltak többek között Jókai Anna, Csoóri Sándor, Szakolczay Lajos, Wittner Mária, Lezsák Sándor, Eperjes Károly, Boros Péter.

Délután fél háromkor szülőföldjén, a vas megyei Nagytilaj temetőjében kísérték utolsó földi útjára szerettei, barátai, tisztelői még a farkasréti szertartáson megjelenteknél is nagyobb számban. A gyászszertartást dr. Veres András, szombathelyi megyés püspök vezette. A koporsó mellett Varga Viktória, a költő szülőfalujának, a szomszédos Bérbaltavárnak polgármestere, Görömbei András irodalomtörténész professzor, a testvérként szeretett barát, Bischof Péter, a Bencés Diákszövetség elnöke, Orosz István, Budakeszin élő festő- és grafikusművész különösen megindító szavakkal, s végül Korzenszky Richárd bencés szerzetes, tihanyi apát tartott búcsúbeszédet. Sebestyén Márta énekelt.
A sírnál Kőrösiné dr. Merkl Hilda, a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium igazgatója és Szemereki Zoltán, Budakeszi volt polgármestere a budakeszi barátok, ismerősök és keresztény testvérek, a gimnázium, a Széchenyi Baráti kör és az egyházközségi képviselő-testület köszöneteképpen a nyolcszáz éves budakeszi templom mellől egy marék földet helyezett  a koporsóra.
A nagytilaji temetőben jelen voltak még Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a költő munkatársai a Magyar Katolikus Rádiótól, Lezsák Sándor, de képviseltette magát a Hitel Szerkesztősége is, a Magyar Írószövetség, a Bethlen Gábor Alapítvány, a Magyar Művészeti Akadémia, az Országos Széchenyi Társaság, a Bencés Diákszövetség, a Vas Megyei Közgyűlés, a szülőföld, Bérbaltavár és Nagytilaj, valamint lakóhelyének, Budakeszinek önkormányzatai, a szombathelyi Életünk szerkesztősége, a Berzsenyi Dániel Főiskola irodalom tanszékének tanárai.

A temetést követően engesztelő gyászmise kezdődött a bérbaltavári Szent-Miklós templomban a nagy költő lelki üdvéért.

A gyászszertartáson nagyon sok budakeszi  vett részt, akik részben a Budakeszi Önkormányzat által rendelkezésre bocsátott busszal juthattak el a vas megyei Nagytilajba.

Koós Hutás Katalin

(A búcsúbeszédek a búcsúzók nevére kattintva teljes terjedelemben elérhetők!)

KÉPGALÉRIA itt!

Kapcsolódó cikkeink

Elhunyt Nagy Gáspár

Szabadítót mondani

Nagy Gáspár Prima-díjat kapott

Nagy Gáspár a Prima Primissima-díj irodalmi kategóriájának jelöltje

Nagy Gáspár a Széchenyi Társaság díjazottja

Ünnepi megemlékezések Budakeszin ay 1956-os forradalom 5O. évfordulóján

Nagy Gáspár - Kiss Iván: 1956 fénylő arcai - könyvbemutató a Budakeszi Könyvtárban

1956 fénylő arcai - könyvajánló

Közelebb az életemhez - könyvajánló

Jó hírt közvetítenek - Nagy Gáspár  és a Magyar Katolikus Rádió

Egy csepp emberség - Nagy Gáspár

TF-esték Nagy Gáspárral

A legfőbb bátorság a remény - Szavak a rengetegből - könyvajánló


Vissza