Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A töki református templom szimbólumai

Múltunk tanúi > Tök

2015-03-19


Február 28-án az 1987 és 1997 között a töki református gyülekezetben szolgáló, ma a Károli Gáspár Református Egyetem speciális kollégiumán tanító, hosszú idő után ismét Zsámbékra visszaköltözött kutató-lelkész, Bereczky Zoltán tartott előadást a töki művelődési házban.

A kárpát-medencei református templomok mennyezeti kazettáinak szimbólumait ismertette, minden esetben összehasonlítva azokat a töki kazetták jelképeivel.

A Kárpát-medencében mintegy száz teljes értékű kazettás templom maradt fenn. A töki nem tartozik ezek közé, mert a mennyezet csak részleges. Bereczky Zoltán évtizedek óta a kárpát-medencei református templomok kazettás mennyezeteit kutatja. Elmondása szerint hat évvel ezelőttig tízezer kazettát digitalizált. Három éve jött rá, hogy a gyönyör táblaképek egy ősképőrző liturgiát alkotnak, amely valójában egyetlen kép, de 12 alapképre bontható fel. A csengersimai református templom kazettás mennyezetét hozta fel példának, amin egy teljes misztériumjáték fedezhető fel, egy év összes játéka, egy világállítás, aminek a mibenlétét talán azok tudják leginkább elképzelni, akik már találkoztak a családállítás fogalmával. Tizenkét lépésben felépülő egyetlen kép, amelyek megértése révén a kazetták jelképei díszítőelemből Isten igéjévé válnak. Ugyanezeket az ősi jelképeket fedezhetjük fel a  az írottas terítőkön, párnákon, a festett tányérokon, a hímzésekben, fafaragásokban, melyekre az „isteni” jelképek ismeretében egészen más szemmel tekinthetünk.

A jelképek rétegeiről és értelmezésükről színes képes albumot is megjelentetett a Püski Kiadó gondozásában.

Koós Hutás Katalin


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg