Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Népvándorlók

Olvasói levelek

2015-09-09


Megkerülhetetlen az utóbbi időben az élet minden területén megmutatkozó „menekültügyi” probléma. Németországi tudósítónk, Albrecht György a Karlsruhe melletti Philippsburgban él. A városban már most is nagyobb a többségében török bevándorlók aránya, mint az őslakos németeké.

Divat most a magyarokat szidni (szeptember eleji állapot), mintha ők okozták volna ezt a válságot. Ha Magyarországon akarják tartani a beözönlőket, hiszen ez a dublini megállapodás, akkor azért, ha regisztrálás nélkül továbbengedik őket, akkor meg azért.

Van egy arab tanmese, hogy egy igen öreg ember egészen fiatal unokájával elment a távoli piacra, hogy szamarat vegyenek. Hazafelé mindketten a szamár mellett bandukolnak. Egy arra járó megszólja őket, hogy miért nem ül föl a szamárra az öreg, hisz már alig áll a lábán. Így is tesznek és mennek tovább. Egy újabb szembe jövő a szegény gyereket sajnálja, mire cserélnek. A következő meg éppen ezt kritizálja. Erre felülnek mind a ketten a szamár hátára, akkor a többiek a szamarat kezdik sajnálni.

Valahogy így van most a magyarokkal is. Nem nagyon értem, miért, mert azzal, hogy akadályozzák a vándorlók továbbutazását, éppen a németeket védik, hiszen egyetlen menekült sem akar Magyarországon maradni. Nem mindig nézünk magyar tévét, de egyszer éppen elkaptunk egy jelenetet, amikor egy rendőrségi autó bement közéjük és hangosbeszélőn arabul magyarázta, mire számíthatnak: regisztrálniuk kell és bemenni egy magyarországi táborba. Egy emberként üvöltötték: "No" és "Germany". És ezek után - főleg a németek – kvóták alapján akarják őket elosztani az egyes uniós országok között. Akaratuk ellenére?

Tapasztalatból tudjuk, hogy nem egyszerű beilleszkedni itt a bennszülött németek közé, még ha beszélik is a nyelvünket. Mit lesz azokkal, akik csak arabul, vagy tört angolsággal tudnak? Akiket megkérdeznek, mind mérnökök, orvosok és hasonlók akarnak lenni. Egyik sem fizikai munkás. Netán a bevándorlók arra számítanak, hogy az itteni irdatlan magas oktatási költségüket a német adófizetők finanszírozzák majd? És ha végeztek? Az uniós munkavállalók többsége sem tud képzettségének megfelelően elhelyezkedni. Erősen alább kell adniuk az igényüket, hogy megkapaszkodhassanak. Nem ritka az itt el nem fogadott érettségizett, aki autókat pucol, vagy gyárban emeli le a futószalagról a súlyos teherautógumikat, vagy tanári, netán fogorvosi diplomás, ill. más magasabb képesítésű munkavállaló, aki takarításból tud csak megélni, vagy öregek otthonában ápolói munkát vállal, vagy mérnök létére éjszakai portás, vagy jogi diplomával, kétszeres doktori címmel egyszerű könyvelő.

És akkor még nem beszéltünk a morális helyzetről. Mennyire lesznek megbízhatóak az arab munkavállalók? Ha értik is a dolgukat szorgalmasak lesznek-e egyáltalán? Vagy csak akkor mennek be a munkahelyeikre, ha kedvük van? Pontosak lesznek? Betartják-e a határidőket? Vagy a következő évtizedekben el lehet majd felejteni a német tüchtigkeitet? Esetleg sztrájkolni fognak, ha nekik nem tetsző munkamorált követelnek meg tőlük?

S ha már a morálnál tartok milyen lesz a nők helyzete? Párhuzamos társadalom jön létre, amelynek nyomai már ma is megtalálhatók? Lesz-e vegyes házasság? A törököknél is előfordul, hogy a család becsületét féltve a fiútestvér több késszúrással megölte a húgát, vagy egy apa főbe lőtte a lányát, mert az német fiúval akart élni, mint más normális német fiatal pár. (Ehrenmord! Csodálkoznak rajta, hogy ezért elítélik és börtönbe zárják őket). És nem járhatnak úgy felöltözve, mint a német lányok az utcán, csak fejkendőben, netán még az arcot is letakaró fekete csadorban? És ha valaki a németek közül riasztó jövőt vízionál, mint Thilo Sarrazin a Deutschland schaft sich ab című könyvében, akkor azt kirúgják az állásából, kiteszik a pártjából és hallgatásra ítélik?

A lakáshelyzet már most sem rózsás. (Mi lesz később?) A kisebb lakások bérleti díja aránytalanul magas, hiszen azt a kereslet-kínálat befolyásolja. A főleg fiatal férfiakból álló migránsok is ilyen lakásokat fognak igényelni, az árakat az égig srófolva. Mint a török vendégmunkások, ők is maguk után vonzzák majd a családtagjaikat. A gyermekvállalás már most sokkal nagyobb, mint az európai átlag, egyrészt tradíciós okokból, másrészt a szociális kedvezmények kihasználása miatt is.

Már most vannak Berlinben, Frankfurtban és máshol is olyan negyedek, vagy kis falvak, ahol a németek kisebbségbe szorultak. A bennszülöttek vagy kihalnak, vagy kiköltöznek ezekből a körzetekből, hiszen a törökök otthonról hozott nyíltabb habitusa sokakat zavar: későn kelnek, sokáig fenn vannak, nagy a vendégjárás, gyerekek még éjfélkor is az udvarokban hangosan játszanak, a felnőttek is zajosabbak az átlagnál, nehezen elviselhetők. Tisztelet a kivételeknek!

Miket ígérhettek az embercsempészek a migránsoknak, milyen hamisan csillogó jövőt vázoltak fel nekik? Honnan szereznek ennyi pénzt, honnan van nekik mindenhol működő mobiltelefonjuk? Arra gondolhat az ember, hogy valahonnan, valakik pénzelik őket. Feltehetőleg sokaknak jól jönne, ha Európa eltűnne a térképről. Legalábbis a mai formájában.

Minket is, mint szerintem sokakat nagyon aggaszt ez az újkori népvándorlás. Egy aktuális felmérés szerint nem a saját gondjaik okoznak a németeknek aggodalmat, hanem azoktól félnek igazán, amelyeket közvetlenül nem tudnak befolyásolni. Minden második ember a bevándorlás okozta konfliktusoktól tart, az ország eladósodásától, terrortámadásoktól és a bűncselekményektől.

Robert Schumannak (1886-1963), az egységes Európa egyik megálmodójának tudják be azt a mondást, hogy Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz. Minél több információ ér, annál sötétebben látom a jövőnket, főleg a gyerekeinkért és unokáinkért aggódva. Hova vezet ez?

Albrecht György, Németország, Philippsburg

A felvételek az M1 autópálya zsámbéki lehajtójánál készültek 2015. szeptember 5-én (forrás:facebook)


Vissza