Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Hátrahagyottak emlékezete

Múltunk tanúi > Pest megye

2015-10-06


Október 6-án az aradi vértanúk hozzátartozóiról is meg kell emlékezni, akik feldolgozhatatlan veszteségük mellett céltudatosan továbbvitték az 1848-49-es szabadságharc legfőbb mozgatórugóját: a magyar szabadság mellett tett hitet - hangzott el a Március 15. téren a Hátrahagyottak emlékezete című szabadtéri kiállítás megnyitóján.

Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára megnyitóbeszédében elmondta: 166 évvel ezelőtt ezen a napon hirdették ki az aradi várbörtönben raboskodó magyar katonatisztek ítéletét, akik utolsó óráikban szeretteikre gondolva nyertek vigasztalást.

Kijelentette: méltatlanul kevés szó esik azon asszonyokról és családtagjaikról, akik életét elvesztett szeretteik sorsa örökre megbélyegezte. "Emberfeletti erőre volt szükségük ahhoz, hogy folytassák életüket" - fogalmazott a helyettes államtitkár, hozzátéve: soha nem feledkeztek meg mártírhalált halt szerettükről, a "magyar nemzet szent ügyét szívükben hordozva" élték tovább mindennapjaikat. Önzetlen szeretetük és tiszteletük jeleként minden évben misét mondattak a kivégzés évfordulóján, s emellett "továbbvitték a vértanúk értékrendjét, példát mutattak hazaszeretetből és emberségből" - mondta.

Kun Szabó István kiemelte: ezek a "méltósággal viselt emberi sorsok számunkra és a jövő generációi számára is utat mutatnak" különösen most, ebben "az erkölcsi és értékválsággal terhelt világban". 

Az október 11-ig látogatható kiállítás - amelynek megnyitóján a vértanúhalált halt Schweidel József leszármazottja is részt vett - a tizenhárom tábornok hátrahagyott családját, az özvegyeket mutatja be, akiknek az élete gyakran ellehetetlenült. (MTI/fotó: Kovács Tamás)

A hátrahagyottak későbbi sorsáról itt olvashat bővebben: "Én Istenem, szegény nőm!"

Kapcsolódó cikkünk: 165 éve történt... - 2014-10-06


Vissza