Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Az elődök nyomdokain az új német kisebbségi önkormányzat

Közélet > Perbál

2007-03-01
      A 2006-os év októberében megválasztott Perbáli Német Kisebbségi Önkormányzat elődei munkáját kívánja folytatni.
      Tagjaink nagyon fontosnak tartják fiatalok bevonását a testület tevékenységébe, akik bekapcsolódnának munkánkba, rendezvényeink szervezésébe, hagyományaink ápolásába és gyűjtésébe. Szeretnénk, ha a fiatalok hozzájárulnának a sikeres, előremutató munkánkhoz, s néhány év múlva a testület tagjai, helyünk átvevői lennének.
      Az előző önkormányzat tagjai gyűjtőmunkára kérték fel az általános iskola pedagógusait és diákjait.  A gyerekek felkeresték a Perbálon élő idős sváb embereket, interjút készítettek velük családjukról, emlékeikről, szokásaikról, a falu életéről. A gyűjtött írásos és tárgyi anyagból helytörténeti kiállítást rendeztek a Perbáli Búcsú alkalmából.
Ezt a gyűjtőmunkát tovább szeretnénk folytatni, hiszen az idős emberek nélkül nem működhet a hagyományok ápolása, továbbadása a következő nemzedéknek. Szeretnénk, ha nem merülne feledésbe egy olyan nemzetiség történelme, kultúrája, mely valamikor Perbálon, Perbálért élt, tevékenykedett, s melynek emlékeit máig őrizzük.
      Községünk idén ünnepli partnerkapcsolatának 10 évfordulóját a németországi Burgwalddal. Az elmúlt évek során kölcsönös látogatások történtek. Iskolánk tanulói rendszeresen részt vesznek mind az itthon, mind Németországban megrendezett kulturális és futballtalálkozókon. Szeretnénk ezt a kapcsolatot tovább ápolni, elmélyíteni, kibővíteni.
      Évekkel ezelőtt egy jól működő sváb tánccsoport tevékenykedett német nemzetiségi általános iskolánkban, mely vezetőjük távozása után sajnos felbomlott. Önkormányzatunk az iskolával karöltve célul tűzte ki egy svábtánc csoport alakítását, hiszen a német nemzetiség kultúrájához a zene, a tánc szorosan kapcsolódik.
      Nagy örömünkre néhány éve alakult egy perbáli és környékbeli fiatalokból álló zenekar a Dicke Schwäne, akik a zsámbéki Gungl József Zeneiskola tanítványaiból alakultak. Évek óta fellépnek rendezvényeinken, hozzájárulva a német nemzetiség zenei hagyományainak ápolásához. Önkormányzatunk anyagilag is támogatja őket.
      Iskolánk diákjai rendszeres résztvevői a német nemzetiségi vers -és prózamondó, valamint ének versenyeknek. Szép eredményeket értünk el regionális szinten, de jutott már el tanulónk országos versenyre is.
      Színjátszó csoportunk is ismert, rendszeres vendégei vagyunk a Pilisvörösváron évente megrendezésre kerülő Német Nemzetiségi Színjátszó Találkozónak, ahol tavaly tanulóink különdíjat nyertek.
      Az elmúlt évben a falu határából begyűjtöttük a kőkereszteket, stációkat. Felújításuk jelenleg folyamatban van, felállításukat a falu központjában tervezzük.
      Minden év áprilisában méltón megünnepeljük a perbáli svábok kiűzetésének évfordulóját. Farsangi rendezvényeinken megpróbáljuk a perbáli sváb származású családokat elérni, és egy kellemes este, színvonalas műsor keretében a hagyományokat feleleveníteni. Az idei programot a Budajenői Hagyományőrző Kórus, a Zsámbéki Lochberg Tánccsoport, a Dicke Schwäne zenekar, valamint iskolánk volt és jelenlegi diákjainak színvonalas műsora fémjelezte.
Májusban a Szlovák Kisebbségi Önkormányzattal közösen Majálisra hívjuk a falu lakóit. A tavalyi bevételt az általános iskola sportpályájának felújítására ajánlottuk fel.
    Igyekszünk kapcsolatot kialakítani és ápolni a környék német kisebbségi önkormányzataival, nemzetiségi iskoláival. Különösen jó a kapcsolatunk a szomszéd Budajenővel, évek óta látogatják rendezvényeinket, s szeretettel látnak vendégül minket is.
    Reméljük, hogy az elkövetkezendő időszak tartalmas, hasznos munkával telik, és hozzájárulhatunk múltunkat tisztelve, hagyományainkat ápolva községünk jelenéhez és későbbi sikeres jövőjéhez is.
Bakai Anikó
a Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke


Vissza