Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Fiatal gazdák induló támogatása

Közélet > Perbál

2016-05-03


18 és 40 év közötti, vállalkozó fiatalok max. negyvenezer eurós, azaz több mint tizenkétmillió forintos, vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH). Pregitzer Tamást, a 24 éves fiatal gazdát, 2014. évi nyertest a pályázattal kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztem.

A fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságalapítása, a birtokszerkezet átalakítása, a gazdák korszerkezetének javítása, a vidék népességmegtartó ereje és a mezőgazdasági termelés hosszú távú megtartása érdekében 18 és 40 év közötti, vállalkozó fiatalok üzemmérettől és a tevékenység munkaigényességétől függően max. negyvenezer eurós, azaz több mint tizenkétmillió forintos, vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH). Pregitzer Tamást, a 24 éves fiatal gazdát, 2014. évi nyertest a pályázattal kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztem.

- Az MVH a munkaigényes termelési ágakat, vagyis a kertészetet és az állattartást jobban támogatja. A pályázatomat úgy állítottam össze, hogy bár foglalkozom szántóföldi kultúrával, de mellette ott a szőlő és a paradicsom is. Az elnyert összeg 90 %-át előre kifizették. Négy év után ellenőrzik, hogy a vállalásaimat teljesítettem-e, s igényt tarthatok-e a maradék 10%-ra az öt éves pályázati időszak utolsó évében.

-  A pályázat második évében jár. Eddig hogyan értékeli, öt év után folytatja?
-  Aki egyszer belekóstolt ebbe az életformába, az nehezen hagyja ott. Nagyon sikertelen öt évet kell hátrahagyni ahhoz, hogy az ember arra a végkövetkeztetésre jusson, hogy neki ebből elég volt.

 Mekkora területen gazdálkodik, és mit termel?
-  2015 januárjától foglalkozom főállásban a mezőgazdasággal. Hét hektár szántó hagyományos szántóföldi kultúrával. Három hektár kaszáló Perbál környékén, két hektár szőlő Telkiben és Budajenőn, részben saját tulajdon, részben bérlemény. Feljövőben van a paradicsom, idén már 2000 palánta szabadföldön négy fő fajtával, másik három fajta kisebb mennyiségben, s még három fajta csemegekukorica 2000 m2-en. Állattartásban, hagyományosan magyar fajtájú tyúkok, sertések tartásában is gondolkodom, de ehhez infrastruktúra, pl. ól szükséges, amihez még nincs meg az anyagi fedezet. A kisüzemi zöldség és gyümölcs feldolgozás is érlelődik, de ahhoz is megfelelő helyiség és gépesítés kell.

-  Mire használta fel a pályázati pénzt?
-  A családomnak nem volt olyan gazdasága, amit át tudtam volna venni. Nagyszüleim még gazdálkodtak, de szüleim már nem. Így gépesítésre ment el a támogatás legnagyobb része. Jelentős tétel volt a traktor és egy kombinált permetező, amit szántóföldön és szőlőben is jól lehet használni. Nincs még meg minden, de amik az időben, gyorsan és hatékonyan végzendő feladatokhoz szükségesek, megvannak. A támogatási összegből vásároltam meg a vetőmagokat, a növényvédő szereket, szivattyút, locsolórendszert a paradicsomhoz.

-  Ha nem volt a családi gazdaságból fakadó kényszerítő erő, s az ELTE terület- és településfejlesztő szakán szerzett diplomát, mégis mi vonzotta a mezőgazdaság felé?
-  Az egyetem alatt egyre kevésbé vonzott az a lehetőség, hogy az életemet egy irodában, íróasztal mögött ülve tölthetem. Elvégeztem hát egy mezőgazdasági technikusi OKJ-s képzést. A gazdálkodásban az ember a maga ura lehet, s bár erős kockázat- és felelősségvállalás mellett, de a saját kreativitását élheti meg. És mindig is nagyon szerettem volna egy jól működő piros traktort. Gondoltam, másodállásban művelhetném a családi földeket. Aztán rábukkantam a fiatal gazdák induló támogatására.

-  Van-e segítsége?
-  Családom nagyon sokat segít, de alapvetően én vagyok az, aki minden nap ezzel foglalkozik. Nagyon sok tanácsot kapok a többi gazdától, a tapasztalataikra erősen támaszkodom. Egy nagyon jó gazdaközösségbe kerültem, aminek megpróbálok magam is aktív tagja lenni.

-  Mi a siker ebben a munkában?
-  Mindent sikernek tekintek, ami jó minőséget ad: ha a szőlő szép, ha a paradicsom jóízű, még ha nem is olyan szép, mint a bolti, vagy ha egy táblán kellő mennyiségű gabonát tudok learatni. De kudarc, ha csak a töredékét takarítom be annak, ami az elvárás. Kudarc a tapasztalatlanság miatt elvesztegetett idő, a váratlan akadályok, ami a jól eltervezett időbeosztást a feje tetejére állítja. De siker egy elnyert pályázat és az a sok apró tudás, amit a kemény küzdelmek során végül elsajátít az ember.

Koós Hutás Katalin


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg