Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Sváb egyházi emlékek jegyében újul meg a budajenői magtár

Közélet > Budajenő

2016-10-18


70 éve több mint 800 német ajkút űztek el Budajenőről, míg az országból közel 200 ezret. Az ő emléküket tiszteljük azzal, ha támogatjuk a nemzetiségi önkormányzatokat, óvodáikat, iskoláikat, segítjük megőrizni hagyományaikat. Ennek jegyében fogtak össze a budajenői műemlék magtár megőrzéséért – mondta Soltész Miklós október 14-én.

Az országos és a helyi német nemzetiségi önkormányzat, a budajenői önkormányzat és a kormány közel 40 millió forintos támogatásából valósult meg a XVIII. században, a betelepülő svábok által épített magtár teljes külső rekonstrukciója, szerkezeti megújítása, gépészeti helyreállítása és az alsó szint helyrehozatala – emelte ki a politikus budajenői sajtótájékoztatóján. A jövőben itt jön létre a magyarországi és a Kárpát-medencei nemzetiségek - kiemelten a német nemzetiség - egyházi emlékeinek bemutatása.

A német nemzetiségi önkormányzat, valamint a kormány összefogásának köszönhetően a 2016-os tanévben már 45 köznevelési intézményben tanulhatnak német nemzetiségi diákok. A támogatási rendszer eredménye, hogy az elmúlt hat év során a német nemzetiség támogatása közel háromszorosára, 660 millióról több mint 1,9 milliárd forintra nőtt. Ennek is köszönhető, hogy a gyarapodó német nemzetiség a magyar nemzetet is erősíti – hangsúlyozta Soltész Miklós.

(Emmi - Egyházi, Nemzetiségi és Civil kapcsolatokért Felelős Államtitkárság - OS)


Vissza