Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Pro Urbe-díjas szobrászművész

Kultúra > Zsámbék

2016-11-07


A zsámbéki Sándor Antal Párizsban is tanult szobrász, a város köztereit több alkotása is díszíti. Vallásos, ötgyermekes családból származik, egész életét meghatározza a hit. Saját kápolnát is épített a Romtemplom közeli műterme mellett. Vallási és zenei ihletésű művei a világ számos pontjára eljutottak, a Vatikánba is, ahol a Zsámbéki Madonnát őrzik.

Sándor Antal már 18 éves korában faragott egy Szent János fejet a barokk templomnak, ami a mai napig látható, megcsinálta a temető kaput, restaurálta a Szent Ferenc-kutat, ő készítette a Gerecs Árpád domborművet, a Gungl domborművet, a Hun lány című Millecentenáriumi Emlékművet és a Török-kútnál található Köszöntő szobor is a nevéhez fűződik.

Az önkormányzat honlapján így nyilatkozott: „Mindenki tudta, hogy szobrász leszek. Már gyerekként is csak ezzel foglalkoztam. Tizenegy éves koromban kifaragtam a Romtemplomot százas szöggel, benne is volt az újságban. Utána elvégeztem a kötelező iskolákat, végigjártam a mesterség lépcsőfokait. Az ember nem tudja rögtön, hogy művész lesz, csak érzi az irányultságot és ha rajta marad az úton akkor ezt sikerülhet is elérni. Már iskolában is nagyon jól rajzoltam, Albert Laci bácsi tanárom velem rajzoltatta fel a táblára az órai anyagot krétával. Innentől kezdve már céltudatosan is képzőművésznek készültem.”

Sándor Antal szobrászművésznek Zsámbék önkormányzata augusztus 20-án a Pro Urbe-díjat adományozta.

forrás: zsambek.hu

Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg