Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Németországi budakesziektől vettek végső búcsút

Panoráma > Budakeszi

2017-01-24


Január elején elhunyt Geszler Márton (1936-2017) és Hoffer József (1939-2017), a Németországba kitelepített budakesziek közösségének, a Budakesser Gemeinschafnak a tagjai - tájékoztatta lapunkat németországi tudósítónk, Albrecht György. Hoffer Józsefet szűk családi körben január 11-én kísérték utolsó útjára. Geszler Márton ezen a napon hunyt el.

Hoffer József nyugdíjba vonulásáig egy börgyárban dolgozott vezető beosztásban. Hosszú ideig a Budakesser Gemeinschaft anyagi ügyeit intézte közmegelégedésre, hiszen újra és újra megválasztották.

A móri születésü Geszler Márton 1956-ban, húszévesen hagyta el hazáját. Németországban megismerkedett a budakeszi származású Telcher Máriával, akit elvett feleségül. Geszler Márton, akit mindenki csak Marcinak hívott, ha Jerzsabekéknél a Budakesszer Gemeinschaft, vagy késöbb egy menzingeni sportházban összejövetelt rendeztek, mindig magával hozta a gombos harmonikáját. Nem egyedül lépett fel, hanem Jaksival, azaz Holl Jakabbal, aki nem csak jól dobolt, de kiválóan énekelt is. Geszler Marci vérbeli muzsikus volt (nehéz leírni múlt időben). Szinte mindent ismert, mindent le tudott játszani, mégpedig olyan érzékkel, hogy azt külön élvezet volt hallgatni. Holl Jaksival zömmel német zenét adtak elő, de megspékelve magyar dalokkal, remek hangulatot teremtve. Ez a gombos harmonika most örökre elnémult. Kimondhatatlanul szegényebbek lettünk.

Nyugodjanak békében! 

Geszler Márton, Holl Jakab és Kovács Annus

Albrecht György, Németország 

Fotók: Albrecht Klára


Vissza