Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Komposztálás = talajjavítás + hulladékcsökkentés

Életmód

2006-05-01


Hazánk és szűkebb pátriánk kiváló természeti és klimatikus adottságai tették lehetővé, hogy tudós gondolkodók és művészek körében már rég megfogalmazódott a „kert Magyarország” víziója. Mindannyian ismerjük történelmünk buktatóit és megéltük azt az időt, amikor nem lehetett preferált cél az arborétum, a tájkert megtartása, gondozása, a városi zöldterületek bővítése, és eltorzult a falusi haszonkert használata. Ezekben az időkben nem sok gondot fordítottak arra, hogy a lehullott levél, ág, a lenyírt fű, dinnye és krumplihéj, a faforgács és más biológiailag hasznos anyagok hasznosuljanak, többnyire ezeket szemétként kezelték.Manapság azonban új szelek fújnak, rákényszerülünk a takarékosságra, illetve egyre tudatosodik a jelenünk és jövőnk szempontjából az ökológia jelentősége. A növekvő szemétmennyiség költségei exponenciálisan növekednek, a talajerő utánpótlását pótló műtrágyák árával együttesen. Mind a két tendencia arra ösztönöz, hogy saját portánkon belül igyekezzünk megtenni mindent, ami lehetséges, például a biohulladék újrahasznosítását és kertjeink talaja minőségének javítását.
A budai hegyvidék településeiben minderre jó lehetőség kínálkozik. A családi házak kertjeiben, az üdülőterületeken, a zártkertekben, a szőlőkben és gyümölcsösökben az átlagosnál több hasznosítható biohulladék keletkezik, amelyből komposzt, humusz, végső soron jó minőségű talaj válhat. Ezt a tevékenységet nevezzük komposztálásnak. Nagyszüleink kertjeinek félreeső zugában még ott „díszelgett” a szemétdomb, vagy ha úgy tetszik a trágyadomb, amely nem volt más, mint egy természetes komposztérlelő. Évezredes megfigyelésen alapult az a tapasztalat, hogy a természetes eredetű maradványok a földdel érintkezve maguk is lassan földdé alakulnak. Térjünk hát vissza a jól bevált módszerekhez, hiszen ehhez ma már széleskörű szaktudással, berendezésekkel, segédeszközökkel rendelkezünk, így mindez csak elhatározás kérdése.

Mit is kell hát tennie annak a gazdának, aki komposztálásba kezd?

Először is tekintsük át, mi is kerülhet a komposztálóba? A konyhából és a háztartásból a zöldség és gyümölcshulladékok, szobanövény maradványok, elhasznált virágföld, növényevő kisállatok ürüléke a forgácsalommal, kisebb mennyiségben jól feldarabolva toll, szőr, papír, gyapjú, pamut és lenvászon. A kertből a levágott fű, a virágzás előtti kerti gyomok, falevél, öszszeaprított ágak, lehullott gyümölcsök és faforgács, illetve fűrészpor.

Mi nem kerülhet a komposztálóba?

Elhasznált étolaj és zsír, vegyi anyagok (műanyag, festék, lakk, olaj) nem lebomló anyagok, ételmaradékok, nyers hús, fertőzött beteg növények, húsevő állatok alól származó alom, vagy például a porszívó gyűjtőzsákjának tartalma.

A jó komposztálás alapfeltétele a megfelelő helyszín kiválasztása. A komposztálás lehet prizmás, amely nem igényel különleges eszközt; illetve komposztládás, amely házilag is elkészíthető, de három és tízezer forint között már készen is megvásárolható. Komposztáló helynek kiváló az árnyékosabb, nem vízjárta terület. Fontos a komposzt jó oxigénellátásnak és megfelelő nedvességtartalmának folyamatos biztosítása, továbbá a megfelelő szén, nitrogén arány fenntartása. Az összegyűjtött anyagot a gyorsabb lebomlás érdekében aprítsuk fel, lehetőleg 5 cm-nél kisebb darabokra. A komposzt aljára laza anyagot tegyünk a levegőzés érdekében, a következő rétegként, kész komposztot, vagy marhatrágyát terítsünk; majd további rétegekként a konyhából kikerülő szerves anyagokat és így tovább ismételve. A zöldebb, nedvesebb, nitrogénben gazdag anyagokat fásabb, szárazabb szénben gazdag anyagokkal rétegezzük. Rakhatunk a rétegek közé földet, vagy ásványi származékokat (perlit, zeolit, stb.) speciális talajigény esetén őrölt mészkőszármazékokat. Fontos, hogy a komposzthalom élővilágát is gazdagítsuk, ezért érdemes a kóbor gilisztákat is odatelepíteni. Az egészséges komposzthalomnak gyakori vendégei a madarak is. A komposzthalom kezelésének szakszerűségétől függően 4-12 hónapon belül képződik felhasználásra alkalmas komposzt humusz.

A komposzt nélkülözhetetlen és kedvező tápanyagforrás, javítja a talaj szerkezetét, emeli a talaj hőfokát, biztosítja a harmonikus vízháztartását, továbbá gazdagítja annak biológiai aktivitását. Mindezek eredményeképpen kertünk növényzete életrevalóbbá, ökoszisztémája gazdagabbá, egészségesebbé válik és az ott termelt zöldségek, gyümölcsök esetében bioélelmiszereket fogyaszthat a család, virágoskertjeink pedig díszesebbek lesznek.

A komposztálás részletesebb szabályairól a Kötháló (www.kothalo.hu), a Szike (www.szike.zpok.hu), a Magyar Minőségi Komposzt Társaság (www.komposzt.hu) és a Hulladék Munkaszövetség (www.humusz.hu) tájékozódhatnak.


Dr. Szalóki Gyula


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg