Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A ráckevei hajómalom az év Pest megyei értéke

Kultúra > Pest megye

2017-11-24


A Hajómalom Európa egyetlen, szabadtéri vízen működő, látható és látogatható hajómalma. Szőgyényi Gábor, a Molnár Céh Alapítvány elnöke, a Hajómalom megálmodója vette át a díjat. Az elismerő oklevelén kívül ötvenezer forint támogatásban részesül Ráckeve jövő évi értéknépszerűsítési rendezvénye.

A pályázaton azt a közösséget díjazza a megyei közgyűlés 2015 óta, amelyik egy, már a megyei értéktárba felvett értéket kiemelkedően tud bemutatni, ezáltal képes az érték és a megye ismertségét növelni: pl. új programot szervez, marketingtevékenységet épít az érték köré, turisztikai vonzerőt teremt, média megjelenéseket generál, beépíti a helyi oktatásba, nemzetközi kapcsolatot épít általa.

A Hajómalom Európa egyetlen, szabadtéri vízen működő, látható és látogatható hajómalma. Évente 5-6000 látogatót vonz, hiszen kialakítását úgy tervezték, hogy ténylegesen lehessen lisztet őrölni, s az megtekinthető legyen, mintegy „üzemlátogatás" szerűen, s emellett a ráckevei vízimalmok működéséről is látható itt egy állandó kiállítás. A hajómalom mára elnyerte az Ipartörténeti Emlékhely címet.

Idén az egyik megyei értéktúra végállomása volt a Hajómalom. Emellett 2017 kiemelkedő sikere, hogy az érték bekerült a Danube Urban Brand hálózatépítő EU Transznacionális Projekt „jó gyakorlatok” közé, nemzetközileg elismerve a civil-önkormányzati együttműködést.

A díj átadására a november 24-i közgyűlésen került sor. A díjat Szabó István, a közgyűlés elnöke és Török István, a Megyei Értéktár Bizottság elnöke adta át Szőgyényi Gábornak és Ráckeve polgármesterének, Szadai Józsefnek.

2016-ban az üllői Doberdói Bánlaky József életműve lett az Év Pest Megyei Értéke.

forrás: pestmegye.hu/Iránytű

Kapcsolódó cikkünk: Doberdói Bánlaky József életműve az Év Pest Megyei Értéke - 2016-11-02


Vissza