Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Ingyenes szűrővizsgálatok

Életmód > Zsámbék

2017-11-28


Zsámbékra november 24-én jutott el az ingyenes kötelező orvosi vizsgálatokat biztosító mobil szűrőállomás. Márciusig húsz ilyen busz áll forgalomba - mondta Balog Zoltán miniszter november 11-én Budapesten a Szent Margit kórházban, a vizsgálatok elvégzésére alkalmas flotta első darabjának átadásán.

Balog Zoltán elmondta, hogy tíz járművet általános vizsgálatokra használnak majd, tízet pedig mammográfiás vizsgálatra lesz alkalmas. Az első busz Sülysápra, majd Zsámbékra indul, a járművek főképp a nehezen elérhető, kis lélekszámú és a szűrővizsgálatokból leginkább kimaradó településeket keresik majd föl - közölte.

Balog Zoltán kiemelte, hogy a mobil szűrőállomások az egészségügy legfontosabb szakaszánál, a megelőzésben segítenek. Hozzátette, hogy Magyarországon a várható élettartam és az egészségben eltöltött évek száma is emelkedik.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a körzet fideszes országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón ismertette, hogy az általános vizsgálat elvégzésére alkalmas tíz busz darabonként mintegy százmillió forintba, a mammográfiás készülékkel is felszerelt tíz busz 180-190 millió forintba került. A november 11-én átadott jármű gyártója, a Kravtex Kft. és az Ikarus márciusra készítik el a húsz egészségügyi járművet, amelyek a belföldi ellátáson túl akár a külhoni magyarlakta településeket is fölkereshetik.

A tárcavezető szerint a magyar buszgyártás azt követően kezd föléledni, hogy sok éven keresztül nem kapott jelentősebb megrendeléseket. A belföldi gyártók az iparfejlesztési programnak köszönhetően 2016-ban már az egy évvel korábbinál csaknem háromszor több, majdnem 400 buszt készítettek. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a közösségi közlekedésben futó buszok átlagéletkorát a magyar gyártók bevonásával a jelenlegi tizennégy évről néhány éven belül tíz évre kell csökkenteni. (MTI)


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg