Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Gyimesbükki magyar gyerekek támogatására hív Telki

Panoráma > Telki

2018-02-08


Telki karácsony előtt három autóval, váltott sofőrökkel két nap alatt járta meg az oda-vissza nyolcszáz kilométeres utat, hogy az ezeréves határon fekvő testvérfalu szórvány csángó-magyar közösségének eljuttassák karácsonyi ajándékaikat. Gyimesbükkről új támogatandó célokkal tértek haza.

Móczár Gábor alpolgármester beszámolójában megköszönte a hatalmas mennyiségű felajánlást, a Nyugdíjas-klub áldozatos csomagoló munkáját, a Muskátli Üzletház fotó- és papírboltjának, és zöldség-gyümölcs kereskedésének felajánlását, legfőképpen pedig Salamon József gyimesbükki plébános atya és Nagy-Galaczi Hajnal, a Dani Gergely Általános Iskola igazgatójának szervező háttérmunkáját abban, hogy mindaz, amit vittek, jó helyre kerüljön.

A szállítmányt Gecse Zsuzsanna, Hambuch Norbert, Király Gábor, Móczár Botond, Popovics Géza és Móczár Gábor juttatta el Gyimesbükkre.Újabb támogatandó célokkal érkeztek haza

Móczár Gábor beszámolójából idézünk: "Kint jártunkkor mindig kitartóan érdeklődöm, hogy milyen konkrét feladat megoldásában tudunk segíteni, és most van is egy olyan cél, amelyhez nagy szükség lenne telki lakosainak támogatására. Az ottani magyar közösség erősítése és a családok magyar oktatási intézménybe hívására, az oktatási feltételek javítására  a magyar kormány pénzügyi segítségével megépül egy napköziotthonos óvodai ellátóhely a gyimesbükki Dani Gergely Általános Iskolában. A pedagógusokat is biztosítják hozzá, azonban a magyar közösségnek nincs anyagi forrása arra, hogy a gyerekeknek az étkezést fedezzék. A családok fizetik majd az ebédek és uzsonnák költségének kb. felét, és mi tudnánk segíteni abban, hogy a másik ötven százalék harminc gyermeknek, az egész évre mintegy másfél millió forint biztosított legyen. A gyűjtéshez előzetes felmérést végzünk, milyen adományozási és támogatási kedv lakozik jelenleg falunkban. Kérjük mindazokat, akik az akcióhoz csatlakozni kívánnak, hogy töltsék ki a kérdőívet, legkésőbb 2018. február 20-ig!

Van még egy további, már működő támogatási lehetőség is. Úgy öt éve mintegy tízen, telki családapák létrehoztunk egy olyan oktatási ösztöndíjat, amely Gyimesbükkben lakó családok magyar nyelvű középiskolában és felsőoktatási intézményben tanuló gyermekeinek oktatási költségeit támogatja annak érdekében, hogy magyar identitásukat ezáltal is meg tudják tartani, és reményeink szerint a későbbiekben visszatérhetnek Gyimesbükkbe, az ottani magyar értelmiséget erősítve. Nagy szükség lenne ennek még hatékonyabbá tételére, így az ösztöndíjhoz továbbra is várunk csatlakozókat Telkiből, környékünkről vagy az ország más pontjairól is! Ezzel kapcsolatban is a kérdőív kitöltésével kérjük visszajelzésüket, legkésőbb február 20-ig!"

Forrás: Telki önkormányzata

Kapcsolódó cikkünk: Leégett, de mát épül a gyimesbükki magyar iskola - 2011-02-04Fotó: Budakeszi Kultúra Alapítvány


Vissza