Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Vaddisznók lakott területen

Olvasói levelek > Budakeszi

2018-03-09


Tisztelt Szerkesztőség! A vaddisznó befogási cikkükhöz egy lehetséges befogási pontot ajánlanék. Budakeszin a Jókai tértől az erdő felé sétálva nég-öt ház után érjük el az erdőt. Mielőtt az erdőbe beléphetnénk, a gépkocsik útját négy-öt, kb. 15 cm vastag és 1,5 méter magas, barnára festett oszlop zárja el.

Ha az oszlopok között átmegyünk és jobbra fordulunk, néhány méterre találunk egy régi fa padot, aminek a lábait ácskapocssal fogták össze, mert valakik ki akarták vágni.

Ha nekem ételmaradékom van (mindegy, hogy az nyers, vagy főtt zöldség, tészta), amikor az erdőbe megyek, a pad mögé öntöm ki kb. 1,5 méterre. Másnap az ételmaradékot már nem találom.Ezen a télen 15-20 alkalommal megették a vadak mindazt, amit kiraktam.

Ha a helyszínt nem elég érhetően írtam le, szívesen elkísérek bárkit a pad mögé. Minden nap megyek az erdőbe.
Név és cím a szerkesztőségben

Tisztelt Levélíró!

Köszönjük, hogy felhívta társaságunk figyelmét a vaddisznók lehetséges befogási helyére!

Ahogy korábbi hírünkből is olvashatta, a lakott települések mellett a Pilisi Parkerdő hatékonyan csökkenti a vaddisznók létszámát élvefogó csapdák alkalmazásával.

Nyomatékosan kérjük azonban, hogy ne hordja ki az ételmaradékot az erdőbe, ne etesse a vaddisznókat a lakott terület határán! A vaddisznók belterületi megjelenésének pont az egyik fő oka, hogy a lakók több helyen ételmaradékot szórnak ki az erdő szélére, akarva-akaratlanul etetve és odaszoktatva az állatokat. Az erdőgazdaság munkatársai azért fogják be a vaddisznókat, mert ezek az állatok ekkora létszámban nincsenek jó helyen a belterületen. De ha a lakosság folyamatosan táplálékot kínál a számukra, akkor a befogottak helyére mindig újabb és újabb példányok érkeznek, így teljesen értelmetlenné válik a munkánk.

Fontos tudni azt is, hogy a kiöntött ételmaradék jelentősen szennyezi a környezetet, elcsúfítja a mások által egészséges kikapcsolódásra igénybe vett parkerdőt. Köszönjük, ha a fenti szempontokra tekintettel a jövőben nem az erdőben, hanem a hulladékgyűjtőben helyezi el az ételmaradékokat!

Pilisi Parkerdő Zrt”

Vissza