Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Megújult a templom Perbálon

Közélet > Perbál

2018-03-12


Március 4-én ünnepi szentmisén áldották meg a külsőleg megújult Szent Anna plébániatemplomot Perbálon. A templommegáldáson részt vett Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára: „Ha nem építünk közösségeket, nagy bajba kerülhetünk” - fogalmazott.

Az államtitkár elmondta, hogy Nyugat-Európában számos templomot bezártak az elmúlt 25-30 évben, mert a közösség megszűnt, kiüresedett. Nálunk ezzel szemben más a tendencia, így az elmúlt években ötezer templomot és egyházi fenntartású intézményt sikerült felújítani vagy építeni az anyaországban és a Kárpát-medencében.

Az államtitkár kiemelte, hogy az egyházak nemcsak hitéleti, spirituális, liturgikus tevékenységet végeznek, hanem közösséget is építenek, valamint iskolákat, szociális- és gyermekvédelmi intézményeket tartanak fenn, amivel az egész társadalmat szolgálják.

„Perbál katolikus közössége szereti a templomát, mert fontos számára a hite, fontosak számára a keresztény értékek, ezért összefogtak, pályáztak, adakoztak, majd elvégezték a munkát” – fogalmazott. Az egyházi közösségekben nem csak fizikai építkezés, de lelki építkezés, közösségépítés is zajlik, ami az egész társadalom számára nagyon fontos – mondta az államtitkár.

Csenger-Zalán Zsolt, Budakeszi és térsége országgyűlési képviselője elmondta: szeretné, ha a következő ciklusban sor kerülhetne a középkori eredetű, barokk belsejű plébániatemplom belső felújítására is. „A folytatáshoz az akarat megvan, de a felhatalmazásra szükség van” – fogalmazott a képviselő, aki korunk problémáira utalva felhívta a figyelmet, hogy Buda elfoglalása után a Mátyás-templomból dzsámi lett.

A felújítás a kormány, az egyházmegye, a települési és a német nemzetiségi önkormányzat, valamint magánszemélyek összefogásából valósult meg, a beruházást Magyarország Kormánya mintegy 10 millió forinttal támogatta. A templomot Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke áldotta meg. Az ünnepségen részt vett Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke és Varga László, Perbál polgármestere.

(EMMI Egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős Államtitkárság)


Vissza