Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Tiszta forrásból

Kultúra > Páty

2007-06-01


Örökzöld téma Pátyon a Fenyves és a környéke, ahol a természet szépségei iránt fogékonyak az év minden szakában felfedezhetünk valami szépet, valami újat. A régiek ismerik, de a maikai közül sokan nem is sejtik: itt tiszta forrás vizéből kortyolhatnak!

A forráskataszterben Vályú-forrás néven találjuk. Mi pátyiak, Főkút-forrásként ismerjük a falutól dél-keleti irányban eredő vízlelőhelyet. Már a római korban ismert lehetett, mert itt III. századból származó, nimfáknak szentelt oltárkő- és cserép alapanyagú vízvezetékcső-maradványok kerültek elő. Talán fürdőmedence és hozzá tartozó építmény állt e helyen.
A forráskataszterbe 1951. szeptember 20-án jegyezte be a VITUKI. A ’70-es években eredeti földfelszínre feltörő helyétől 20-25 m-rel délebbre vezették el, így biztosítva a Fenyves alatti részen legeltető állatok itatását és a réten álló betonvályú vízellátását. Innen ered az elnevezés, Vályú-forrás. Mára visszakerült eredeti helyére. Betonból építették ki vízgyűjtő aknáját, melyből betoncső vezeti a vizet a felszínre. Terméskövekből rakott kisebb támfal díszíti, s „1920  S. B.” monogrammal ellátott, faragott, vízelvezető vályú irányítja a forrásvíz útját a lejtőre.
Vízhőmérséklete 1970-ben volt a legalacsonyabb 8 °C, 1986-ban a legmelegebb 14 °C. Vízhozama bejegyzéskor 60 l/perc, 1970 februárjában és 1990 novemberében volt a legkisebb 2 l/perc, 1970. április 15-én a legmagasabb 143 l/perc. 2007. április 20-án (10 liter/percben) mért hozama: 10 l/1,40 perc, hőfoka: 11 °C.  A forrás környékén a legmelegebb nyári napon is  a levegő hőmérséklet  20-25 °C között alakul
A forrást és környezetét a közeljövőben felújítják. A munkálatokat a pátyi Klinker Bau Kft. végzi az önkormányzat támogatásával: a félmilliós költséget fele-fele arányban állják.
Pátyon csak két forrást tartanak nyilván, a másik a Telki úti-forrás.

Hájas Ágnes


Vissza