Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Székely gyors-emléktúra egy Ikarus 55-össel

Panoráma > Budakeszi

2018-04-26


A gyimesbükki vasúti őrházhoz először 2008-ban érkező Székely gyors ötletgazdája és szervezője, T. Hámori Ferenc a 10. évfordulóra emléktúrát tervez egy különleges busszal. Gyimesbükkön, a Rákóczi-vár tövében, a 30. sz. MÁV-őrháznál megkoszorúzzák a tízéves különvonat emléktábláját.

Székely gyors (2008–2018) emléktúra
2018. május 18–22., öt nap, négy éjszaka, Ikarus55-össel


Május 18., péntek
Indulás Budapestről (6 óra), utazás Szegedre (érk: 8:30), majd tovább (9 óra) Dél-Erdélyen át Csíkszentmártonba (érk: 20-21 óra). Találkozás a vendéglátókkal, szállás magánházaknál, faluturizmus keretében. Estebéd a Tulit vendéglőben, Erzsébetnél.

Május 19., szombat
Reggeli csíki ízekkel a vendéglőben. Reggeli után indulás Csíksomlyóra, ahol részt veszünk az idei, pünkösdi fogadalmi búcsún. Az ünnepi szentmise fél egykor kezdődik a Hármashalom oltárnál (a Kis- és a Nagysomlyó közötti nyeregben). A búcsút követően rövid, önálló séta Csíkszeredában, majd indulás Csíkszentmártonba, késő délutáni szabadprogram, ismerkedés a településsel.
Szállás Csíkszentmártonban, estebéd Erzsébetnél.

Május 20., vasárnap
Reggeli csíki ízekkel a vendéglőben. Ezt követően indulás Gyimesbükkre, ahol részesei leszünk a Rákóczi vár tövében, a 30. sz. MÁV-őrháznál, illetve a kontumáci kápolnánál tartott megemlékezéseknek. A tíz éves Székely Gyors különvonat az őrházon elhelyezett emléktáblájának megkoszorúzása.
Kora délután indulás Moldva felől az Úz-völgyébe, (Kistölgyesi-szoros). I. világháborús kápolna, II. világháborús temető és emlékmű, a háborúk a völgyben fellelhető nyomai, sárkányfogak, tankcsapda, Csukjánka – Gergely József helytörténész szakértő kalauzolásával. Az egykori gattervasút maradványai.
Szállás Csíkszentmártonban, kései estebéd Erzsébetnél.

Május 21., hétfő
Reggeli, majd ezt a napot Háromszék (Kézdiszék) egy részének bebarangolásának szenteljük. Tisztelgés a Háromszéki- és a Csíki-medencét összekötő Nyerges-tetőn, a kopjafáknál a „székelyföldi Thermopülé” hősei előtt. A Kászonok érintésével Kézdivásárhelyen, a Kárpát-medence legkeletibb magyar többségű városában megismerkedünk az udvarteres építkezéssel, Gábor Áron emlékhely, Incze László Céhtörténeti Múzeum, Márton Áron püspök szobra, közben ebéd a Bujdosóban. A nap utolsó stációja Csernátonban lesz: az 1831-ben épített Damokos-udvarházban megtekintjük a Haszmann Pál Múzeum helytörténeti gyűjteményét.  (Ha van idő, elgurulunk Bereckbe, a történelmi Magyarország legkeletibb vasútállomására.)
Szállás Csíkszentmártonban, estebéd Erzsébetnél.

Május 22., kedd
A vendéglátóknál elköltött reggeli után: hazaút. Érkezés Szegedre: 18:00-20:00, Budapestre 21:00-23:00 óra körül.

Utazás: Ikarus 55-össel; utasok száma: legfeljebb 30 fő.

Részvételi díj: 59 000 forint.

Az ár tartalmazza az utazás és a programok költségeit (kivétel: fakultatív biztosítás, múzeumi belépők és hozzájárulások), továbbá a négy éjszakai szállást félpanzióval a faluturizmus keretében, csíkszentmártoni magánházaknál.

infó: 00 36 30 9333 460


Vissza