Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Elhunyt Schnaider László polgármester

Közélet > Herceghalom

2018-06-19


Életének 68. évében, két évig tartó súlyos betegség után 2018. június 18-án elhunyt Schnaider László, Herceghalom nyugalmazott polgármestere (1990-2010), a község díszpolgára. Temetéséről később intézkednek.

1951. április 24-én született Biatorbágyon polgári család negyedik gyermekeként. Mivel 1985-ig Biatorbágy Herceghalom része volt, herceghalmi polgármesterként is helybélinek számít. Az általános iskolát is Biatorbágyon, a kastély épületében működő, 2. sz. általános iskolában végezte. Tatára került kollégiumba, ahol a Jávorka Sándor Mezőgazdasági Szakiskolában végzett, majd érettségi után 1969-ben az etyeki termelőszövetkezetben kezdett el dolgozni. Közben két év katonai szolgálatot töltött le a Budaörsi úti Petőfi laktanyában, a díszszázadban.

1973-ban Herceghalmon indult a valódi életpályája a Sándor-Metternich uradalom majorságából kialakult Állattenyésztési Kutatóintézetben és a Kísérleti Gazdaságban. A kutatóintézet munkatársaként végezte el az egyetemet Mosonmagyaróváron általános agrármérnökként, 1980-ban. Nagyapja, aki a herceghalmi uradalom intézője volt a második világháború előtt, 1900-ban szintén itt szerezte a diplomáját. Rövid megszakítással a polgármesterségig itt dolgozott. 1985-ben került be először a huszonöt tagú biatorbágyi tanácsba, melyből húsz fő Biatorbágyot, öten (Schnaider László, Viola István, Tóth László, Ficsor Mihály és Szilágyi Mihály) az akkor már sokkal fejlettebb Herceghalmot képviselte. Az ezer fős Herceghalom önállóvá válásával 1989-ben kezdett el foglalkozni, egy tíz fős munkacsoport élén. 1989 októberében önkormányzati választásokat tartottak a településen, ahol Schnaider Lászlót polgármesternek választották. A mára faluközponttal, intézményekkel, megfelelő infrastruktúrával rendelkező, kertvárosias, 2600 főt számláló települést öt cikluson át, 2010-ig vezette. 2010-ben már nem indult a választáson, hanem nyugdíjba vonult.

2017-ben Herceghalom díszpolgára lett.

Portréfilm Schnaider Lászlóról (2018. május eleje, BiaTV), a beszélgetőtárs Vendégh Zsolt


Vissza