Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A Párbeszéd a XII. kerületet támadja a Normafán

Életmód > Pest megye

2019-11-12


A Konkoly-Thege Miklós út mentén parkolóra szánt rész a Normafa rehabilitációja részeként, besorolása szerint nem erdő, hanem közlekedési terület, amelynek egy része már most is parkolóként üzemel. A Konkoly-Thege úton épülő rendezett parkoló segít megszüntetni azt a gyakorlatot, hogy az autósok szabálytalanul és a természetet károsítva az erdőben parkoljanak.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében az önkormányzat visszautasította azt a vádat, hogy nem zajlott érdemi egyeztetés a Normafa rehabilitációjáról. A Normafa rehabilitációjáról közel két éven keresztül folyamatosan egyeztetett az önkormányzat a természetvédő szervezetekkel és több tucat civil szervezettel. 2015-ben pedig a helyi népszavazáson a résztvevők nyolcvan százaléka támogatta a Normafa rendbetételét az ott megfogalmazottak szerint. A fejlesztés az ott megfogalmazott és támogatott tervek szerint zajlik - olvasható a közleményben.

Megszűnik a Síház előtti területen a több ezer négyzetméteres aszfaltozott parkoló, és a szintén aszfaltozott, sok helyen olajjal szennyezett buszvégállomás és buszforduló, amelyek évtizedek óta szégyenfoltja a Normafának. Annak területén többek között zöldfelület kialakítását tervezi az önkormányzat.

Bár a hatóság nem kötelez a területen kivágott fák pótlására, az önkormányzat természetesen a fákat pótolni fogja, és a parkoló zöldfelületén is őshonos fajokat ültet - mutattak rá.

Arra, hogy a sajtóban több helyen felmerült, hogy miért nem az elbontott Hotel Olimpia helyén létesül parkoló, azt válaszolták: az épület területének sorsáról az önkormányzat több körös egyeztetéssel kérdezte meg a környéken élőket, akik határozottan elutasították a parkoló ott történő létesítését. A hamarosan elkészülő új park az ott élők kérése alapján valósul meg.

Rövidesen elbontják a védett erdőben évek óta üresen és kihasználatlanul álló Sport Hotel épületét is, ami így több ezer négyzetméterrel növeli a zöldterületet a Normafán - írták.

Kapcsolódó cikk: Pokorni Zoltán egyensúlyt szeretne a Normafa rendbetétele és a "zöld hevület" között - 2019.11.13. Inforádió


Vissza