Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Gyógyít a gyapjas tintagomba

Életmód

2019-11-18


Gábor Emese képzőművész, gombaszakértő lapunk kérdésére elmondta, ez a legértékesebb ebből a fajtából. Kiváló csemegegomba, ő töltve ajánlja. Csak fiatalon, míg a lemezei fehérek, ajánlott szedni, mert az öregebb példányok tintaszerűen elfolyósodnak. Egyenként vagy csoportban terem: egy csoportból meg is van az ebéd.

A tintagombák alkohollal együtt fogyasztva mérgezők lehetnek egy koprin nevű anyag miatt. A gyapjas tintagomba az egyetlen, amely nem tartalmazza ezt az anyagot, így akár bort is kóstolhatunk hozzá.

A más néven petrencegombának is nevezett gyapjas tintagomba (Coprinus comatus) vércukorszint-csökkentő hatása a népi gyógyászatból régóta ismert. Állatkísérletekkel is igazolták: eredményesen csökkentette a II típusú diabéteszben szenvedő egerek vércukorszintjét. Képes enyhítheti az érelmeszesedést és annak következményeit. Gátolhatja a cukorbetegség kialakulásának folyamatát, csökkentheti a magas koleszterin- és trigliceridszintet és hatékonyan erősítheti az immunrendszert.

Jól nézzék meg, hogy honnan gyűjtik, mert kiemelkedően magas a nehézfém-koncentrációs képessége, ezért szennyezett területek kármentesítésére akár alkalmas is lehet. Érdemes inkább erdőkben, kezeletlen réteken gyűjteni, mint parkokban, permetezett kertekben, vagy szántóföldek mellett.

Csak gombaszakértővel bevizsgáltatott gombát fogyasszanak!Vissza