Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Mangalicák a vadasparkban

Életmód > Budakeszi

2019-11-29


Új lakók érkeztek a Budakeszi Vadaspark tavasszal megújult parasztudvarába, ahol őshonos magyar háziállatokat láthatnak a látogatók. A magyar tarka tehenek, parlagi szamarak, racka juhok és a baromfik mellé most mangalicák költöztek.

 

A mangalica Magyarországon

A mangalica hazánkban a XVIII. században terjedt el az őshonos bakonyi sertésfajták és a mai Szerbia területéről érkező sertések, illetve a makkoltatás során a vaddisznókkal történt keveredésüknek köszönhetően. Ebből egy az időjárási viszonyoknak ellenálló, extenzív tartásra alkalmas, ízletes húsú, sok zsírt adó, így komoly gazdasági haszonnal is bíró disznófajta alakult ki. A mangalica a XIX. században kifejezetten divatossá vált. Külföldi vásárokon is kedvelt árucikk volt, a bécsi vásárra lábon hajtották fel az állatokat az Alföldről.

Napjainkban a mangalica újra közkedvelt lett, tekintve, hogy „vadabb vérének” köszönhetően a betegségek iránt kevésbé fogékonyabb, ellenállóbb. A mostohább körülményeket is jól viseli. Az Országgyűlés 2004-ben – mint védett őshonos és régi magyar állatfajtát – nemzeti kinccsé nyilvánította a mangalicát.

Forrás: Budakeszi Vadaspark, fotó: Surányi linda


Vissza