Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Kezdődhet a templom építése

Építészet > Budakeszi

2019-12-03


November 22-én az evangélikus gyülekezet hivatalosan is átadta az építési területet a vállalkozónak, aki egy év alatt felépíti a budakeszi templomot. A Magyarországi Evangélikus Egyház és a budakeszi gyülekezet képviselői a megállapodást is aláírták Kangyal Bálint kivitelezővel.

Jelenleg azonban még nem valósulhat meg az eredeti terv az építőipari árak jelentős emelkedése miatt. A szerződés az első ütemre szól, melynek keretében elkészül a templom, illetve egy kisebb iroda és vizesblokk. A gyülekezeti – és hittanterem, teakonyha, raktár helyiség megépítése későbbre marad.

A november 26-án Budapesten a keresztényüldözésről szóló, második alkalommal megrendezett nemzetközi konferencián Fabiny Tamás evangélikus püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke hangsúlyozta: a keresztnek nincsen "fogantyúja", a kereszthordozás testi és lelki fájdalommal és fáradsággal jár. Beszélt három keresztről: az egyiket egy nigériai püspöktől kapta, aki nem hagyta el közösségét a legnehezebb időkben sem. A másik egy moszuli asszonyé volt, aki az Iszlám Állam katonái elől menekülve nem tudta azt magával vinni, de muszlim szomszédasszonya megőrizte, és két évvel később visszaadta neki. A harmadik kereszt az épülő budakeszi evangélikus templom keresztje lesz, amelyet vértanú keresztények tiszteletére építenek fel. Ezek a keresztek mind jelzik, hogy a kereszthordozáshoz bátorság kell és fájdalommal jár - mondta az evangélikus püspök.

Benczúr László tervező, Ybl-díjas építész, a gyülekezet felügyelője és Kangyal Bálint kivitelező

forrás. Budakeszi Evangélikus Gyülekezet/MTI

Kapcsolódó cikkünk: Összefogás a budakeszi templomért - 2018-11-21


Vissza