Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Újabb kormányzati támogatás a tájháznak

Múltunk tanúi > Budakeszi

2020-01-07


A muzeális intézményeket szakmailag támogató Kubinyi Ágoston Programban újra sikerrel pályázott Budakeszi önkormányzata. A kétmillió forint vissza nem térítendő támogatást a Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház infrastrukturális fejlesztésre fordíthatja.

Harmadik éve tart a Kubinyi Ágoston Program pályázati támogatásaiból finanszírozott felújítás, átalakítás a település sváb hagyományait bemutató tájházban, a Heimatmuseum Wudigess-ben. Megújult a homlokzat, a nyílászárók egy része is. Az épület harmadik helysége jelenleg üresen áll, az időszaki kiállítások számára korszerű világítással ellátott tágas teret alakítanak majd ki. Ebben a teremben olyan kiállítási installáció kialakítása is szerepel a tervek között, amely variálható, átalakítható, bővíthető, és amelyben interaktív érintőképernyős elemeket helyeznek majd el.

A felújítás második ütemében a további külső és a belső nyílászárókat cserélik ki, és korhű léckapus kerítést alakítanak ki a 1970-es években épült kőlábazatos, acélszelvényekből készült kerítés helyett. A hagyományokhoz híven a személybejáró (kiskapu) közvetlenül az épület mellé kerül. Az udvar középső részén diófát ültetnek, az épület előtt, a bejárati ajtó környékén, és a helyi szokásoknak megfelelően virágágyást alakítanak ki.

A hosszabb távú tervek közt szerepel egy kemence építése az udvarra. A gasztronómiai programok iránti érdeklődés és a múzeumpedagógiai foglalkozások kibővítése céljából olyan kemencét szeretnének építeni, melyet ételek elkészítésére is tudnak majd használni. A távlati tervek közt szerepel, hogy zsalugátereket készíttetnek az összes ablakra, melyek a tradíciók ápolása mellett, a napfény károsító hatásaitól is megóvják a kiállítás darabjait.

forrás: Budakeszi önkormányzata


Vissza