Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


MESÉLÕ ZSÁMBÉK 02

Könyvajánló > Zsámbék

2020-01-23


Tafferner Tamás A zsámbéki Immaculata pestis-emlékoszlop című monográfiája Zsámbék Város Önkormányzatának gondozásában Holnapy Dénes Márton, zsámbéki plébános-építész bevezetőjével jelent meg december első napjaiban. A kiadvány a Mesélő Zsámbék helytörténeti sorozat második kötete.

Tafferner Tamás Zsámbékon született, jelenleg is ott él. A műemlékek iránti szeretetét szüleitől kapta örökségbe, akik több évtizeden át hozzáértő őrzői és példamutató gondozói voltak a zsámbéki Öregtemplomnak. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építészmérnöki karán diplomázott 2004-ben. Tanulmányait 2006-tól ugyanott a műemlékvédelmi szakmérnöki szakon folytatta. A Zsámbéki Immaculata pestis-emlékoszlopról írt szakdolgozat e képzés lezárásaként készült el 2009-ben.

A mű egy Zsámbéknak méltatlanul elhanyagolt barokk pestisemlékéről, a Szeplőtelen Szűz fogantatásának tiszteletére állított Immaculata pestis-emlékoszlopról szól, mely a Zichy-kastéllyal szemben, a kastély előtti tér szélén áll. E kiadvány nem titkolt célja, hogy egy majdani helyreállítás során támpont lehessen.

A sorozat első kötete Mészáros Árpád-Scharle Krisztina: Zsámbék központi tere egy család emlékezetében. Mindkét írás a Zsámbéki Közművelődési Intézet és Könyvtár 2013-ban meghirdetett, Mesélő Zsámbék című helytörténeti pályázatára benyújtott kiemelkedő munka.

forrás: Zsámbék Önkormányzata

Kapcsolódó cikk: Pályázat: Mesélő Zsámbék - 2019-07-17


Vissza