Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A zsámbéki premontrei középiskola mindennapjai

Közélet > Zsámbék

2020-02-27


A második félévben izgalmas időszaknak nézünk elébe. A szakközépiskola 9. évfolyamán tanulók a közelgő szintvizsgára készülnek. Az asztalos, lakatos és kőműves műhelyekben, a tankonyhán és a tanétteremben, de a Boldog Gertrúd otthonban is elmélyült munka folyik.

Most alapozzák meg a gyakorlati ismereteiket a fiatalok, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara külső szakembereinek utána bizonyítani tudják a szakmára való rátermettségüket.

A felsőbb évfolyamokon tanuló diákjaink viszont már versenyeken vesznek részt, legyen az a Szakma Kiváló Tanulója verseny, ahol az országos döntőbe került a 13. osztályos vendéglátásszervező technikus tanulónk, Virág Nikolett Tünde vagy éppen a VIII. Illéssy Gasztro Kupa – országos ételművészeti verseny, melyen Mónos Brigitta Patrícia és Végh Balázs 13./v-b osztályos tanulók felszolgálás, valamint szakács kategóriában bronz-, illetve ezüstérmet nyertek. A 10.-es szakács és pincér, illetve 13.-os technikusi tanulókból álló vegyes csapatunk a héten méretteti meg magát a Dobos C. József emlékversenyen szakács, felszolgáló és – kivételesen – cukrász kategóriákban. Végzős diákjaink pedig már a vizsgáikra készülnek: vizsgaremekeken dolgoznak, a vizsgafeladatokat gyakorolják, hiszen egyre közeleg április 30., a ballagás.

A tanulás mellett a közösségépítésre, a feltöltődés aktív módjaira is neveljük gyermekeinket. A közelgő farsangi iskolanapokon például a sportrendezvények mellett kézműves és kreatív hobbikban próbálhatják ki magukat diákjaink, megismerkedhetnek az ékszerkészítéssel, üvegfestéssel, teaházzal, fánksütéssel vagy sakkban és az e-sportban mérhetik össze tudásukat, de iskolavédőnőnkkel együttműködve az egészségkuckóban állapotmérést és tanácsadást is igénybe lehet venni.

Iskolánk más gyermekjóléti szolgálattal is szoros kapcsolatban dolgozik, így a környék családsegítő szolgálataival, mint például a budakeszi HÍD, akik rendszeresen tartanak érzékenyítő és agressziómentes kommunikációt tanító beszélgetéseket. Az idegennyelv-oktatásban a The Club angol anyanyelvű tagjai segítenek diákjainknak elérhető közelségbe hozni a nyelvet. A Lion’s klubbal együttműködésben pedig pályaorientációs párbeszédet tartunk végzős tanulóinknak.

2020 szeptemberétől az átalakuló szakképzéssel iskolánk képzése is változik. Szakközépiskolai képzésünk ugyanúgy három éves időszakban szakképző iskola néven fut tovább a korábban jól bevált szakmákkal: asztalos, épület- és szerkezetlakatos, kőműves, pincér – vendégtéri szakember, szakács, szociális ápoló és gondozó, továbbá kibővül a gyermek- és ifjúsági felügyelő szakkal. A korábbi öt éves szakgimnáziumi képzésünk technikum néven érettségi vizsgát és technikusi szakmai végzettséget is ad egészségügy, informatika, szociális és vendéglátóipar ágazaton belül a 10. évi alapvizsga után szakosodva.

Tanulóinkat megkérdezve a következőket sorolták fel arra a kérdésre, hogy miért szeretnek ide, a Premóba járni, miért ajánlanák iskolánkat: a szakmai oktatás színvonala miatt, az ösztöndíj miatt; azért, mert jó fejek, viccesek a tanárok; a diák egyéni képességeit figyelembe véve tanítanak, nem tanítanak felesleges tananyagot, inkább gyakorlatiasak, szakmára, érettségire készítenek fel; segítőkész, közösségi emberek alkotják.

Mindenkit szeretettel várunk, aki kíváncsi ránk és mindezt a mindennapokban is megismerné.

(x)


Vissza