Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Árnyképek fénybiciklin

Kultúra > Perbál

2007-09-15


MINYÓ SZERT KÁROLY  fényfestő Hemény (1995), Buha (1995) és Color Backshot 1-9 (2007) című munkái a Goethe Intézetben (Budapest, Ráday u. 58.) a 3. emeleten megtekinthetők a szeptember folyamán.


A fotográfia és a festészet - az alkotóban is fellelhető - találkozási pontjai vonzzák, a párhuzamosan jelen lévő két irányzat határain túl törekedve, talán nem is eredménytelenül.

Születési hely: 1955, New Delhi / India /
Budapesten érettségizett 1973-ban.
Fényképész tanulmányokat folytatott 1973-75
Tagja a Magyar Alkotóművészek Közösségének és a Magyar Fotóművészek Szövetségének. Számos hazai és nemzetközi kiállításon vett részt.
1979-től mint szellemi szabadfoglalkozású képzőművész dolgozik.
1986 óta a Pest megyei Perbál községben él, családjával.
1987-től Minyó Szert Károly néven teljesen új felfogásban kezd alkotni és kiállítani, mint kortárs képzőművész, a fotográfia és a festészet határmezsgyéjén.

Utóbbi kiállításain a fotográfia mint esemény is megjelenik, a megnyitón közönség jelenlétében mutatja be fénybiciklijét és az illékony emulziós technikai megoldásokat, közvetlenül a galéria falára applikálva a képeket. Sok kockázatot vállalva az öntörvényű anyaggal való munka során. Az van a képeken, ami történt, az esetlegességek teljes felvállalásával. A kiállítás bezártával a művek egy része fizikailag is megsemmisül /dokumentációjában és hatásában él tovább/ átadva a helyét a következő kiállításnak.

Munkái megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galériában a Magyar Fotográfiai Múzeumban, az Első Magyar Látványtárban, valamint köz és magángyűjteményekben a világ számos országában.

"A rendelkezésre álló teret átalakítom. Mérek, tolok, húzok, vonok. Felszerelem a bringát és beállítom a fényt. Érzékenyítem a felületet újkori leleteim számára. Felülök biciklimre és fényéveket teszek meg. Kozmikus távolságot hidalok át. A setétkamrává átlényegített galéria falai közt átbiciklizek egy másik dimenzióba. Megérkezek, előidézem a látens képet, fixálom a látványt. Ma este én vagyok a "természet irónja", több nem is lehetnék." (Minyó)  (forrás: www.szert.hu)


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg