Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Manóvár kiállítás

Kultúra > Perbál

2008-01-23


„A nemezelés egyszerre festészet és szobrászat. Végtelen lehetőségek rejlenek mind a színek
egymásra nemezelésében, mind a formák térbeli kibontásában." Joós Bea (Zsámbék), Szaniszló Judit (Tinnye) és Carlile-Kovács Flóra (Budakeszi) pedagógusok, akik kezdetben saját kedvtelésükre, gyermekeik örömére nemezeltek otthon, nyári táborokban.


„A nemezelés egyszerre festészet és szobrászat. Végtelen lehetőségek rejlenek mind a színek
egymásra nemezelésében, mind a formák térbeli kibontásában. A különböző fajtájú és finomságú állati szöszökből nyert nemezfelületet tovább gazdagítjuk selyemmel, selyemrostokkal és különféle textíliákkal, így különleges fényezésű, textúrájú anyagot kapunk. Más természetes anyagokat is belegyúrunk nemezeinkbe: üveg-, ásvány- és fémgyöngyöket, fémszálakat.”

A nemezzel való foglalatoskodás mindhármuknál szerelemből született. A Manóvár ötlete akkor látott napvilágot, amikor felkérték őket, hogy a Prágai Magyar Intézet mellett működő galériába rendezzenek kiállítást 2007. júniusában.

Joós Bea (Zsámbék), Szaniszló Judit (Tinnye) és Carlile-Kovács Flóra (Budakeszi) pedagógusok, akik kezdetben saját kedvtelésükre, gyermekeik örömére nemezeltek otthon, nyári táborokban. Inspirálóan hatott rájuk, amikor 2004-ben az Iparművészeti Múzeumban megrendezett kiállításon nemez ruhákat és kiegészítőket láttak.

Ez a vonzalom az anyag iránt egyre erősebb lett és a hagyományos, vastag bundagyapjúból készült technikán kívül új lehetőségeket fedeztek fel Pócs Judit és Vidák Anna segítségével. Az új eljárás finomabb, vékonyabb réteget tesz lehetővé és a mindennapi hordásra alkalmasabb.

Az ausztrál merino juh gyapja alkalmas arra, hogy finom, puha, jól hordható ruhadarabokat, sálakat, stólákat, kabátokat készítsenek belőle, melyeknek kellemes a viselete. Praktikus és dekoratív használati tárgyakat illetve kiegészítőket keményre gyúrt nemezből készítenek.
 
Perbálon a Közösségi Ház adott otthont december 2. és 17. között a Manóvár kiállításnak.

Kúti Anna
Fotó: Lisztes László


Vissza