Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Hét európai iskola találkozója Belgiumban

Kultúra

2006-06-01


Iskolánk, a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium 2004. óta résztvevője egy Comenius-projektnek, melynek címe: „Repülés, egy európai történet”. Tavaly hat tanuló vehetett részt a lengyelországi találkozón, idén pedig tizenhárom diák és három tanár látogathatott Belgium Mechelen nevű városába.

A projektben a hét ország (Lengyelország, Málta, Szlovénia, Németország, Belgium, Írország és Magyarország) fiataljai ismerkedhettek meg egymással. Lehetőség nyílott arra, hogy a tanulók bemutassák, mire jutottak az évközi munka alatt. Iskolánk diákjai távirányítós repülőket (Török Máté, Ábrányi Viktor), gumimotoros repülőket (Sztankó Katalin) építettek, továbbá egy 20 perces filmet is bemutattunk „Fliegen” címmel.
Dióhéjban megismerhettük Belgium kulturális értékeit. Láthattuk a festői szépségű Brugge városát, az európai jelentőséggel bíró  Brüsszelt, ahol az Európa Parlamentet is meglátogattuk. A szállásunk Mechelen-ben volt, ahol az ottani diákok családjainak vendégszeretetét élvezhettük.
Megtapasztalhattuk, milyen könnyedén együtt tudunk működni más nemzetek fiataljaival, milyen nagy hasznát vehetjük német és angol nyelvtudásunknak, a fizika mellett a történelemben, magyarban, földrajzban tanultaknak. Bármenynyire különböző közegből jöttünk, láthattuk, hogy mégiscsak ugyanolyan diákok vagyunk mindannyian.
A projekttalálkozó mindössze öt napos volt (május 12-május 16.), mégis annyi élménnyel gazdagodtunk, hogy még egy jó ideig emlékezni fogunk rá

Sonnevend Ilona
és Szabó Katalin, 11. a osztály


Vissza