Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


2010-re mintatelepüléssé válni

Közélet > Páty

2008-04-15


Február 13-án fogadta el Páty önkormányzatának képviselő-testülete a település 2008. évi költségvetését 1,6 milliárd forintos bevételi és kiadási oldallal. Egy olyan településnek, amely tíz évvel ezelőtt még csődben volt, ez egy jelentős sikertörténet. – nyilatkozta lapunknak Bognár András, Páty polgármestere.

-  A költségvetés főösszege önmagában még nem árulja el, hogy egy dinamikusan fejlődő vagy a kötelező feladatait épphogy csak ellátó településről van-e szó.
-  Valóban, az egyik legfőbb mutató az adott évben fejlesztésre fordítható összeg. Páty működése egymilliárd forint ebben az esztendőben, tehát közel félmilliárd forintot tud fejlesztésre fordítani. Soha nem látott fejlődés előtt állunk, 2010-ig az ország mintatelepülései közé szeretnénk tartozni, s minden esélyünk megvan rá, hogy ezt meg is valósítsuk.
-  Milyen fejlesztések várhatók ebben az évben?

Új iskola épül

-  Legfontosabb célunk az iskola-beruházásunk megvalósítása, azaz kizárólag saját erőből, négyszáz millió forintért a meglévő épületeket felújítjuk és még tizenegy tantermet építünk a meglévő iskola mellé. Így minden pátyi gyerek ingázás nélkül, a lakóhelyén járhat általános iskolába, ahol kiemelkedő színvonalú oktatásban részesül majd. A tornaterem mellett pedig a mostani sportudvar helyén egy fedett pályás, műfüves falusi sportcentrum létesül, amely elsősorban az iskolai feladatokat szolgálja, de megfelelő időbeosztással Páty minden korosztálya előtt nyitva áll. Tavaly háromszáz millióért szintén saját erőből már megépítettünk egy modern, minden európai uniós előírásnak megfelelő óvodát.

Százmilliók a vákuumos csatorna kiváltására

-  Pátynak évi ötvenmillió forintba kerül a tizennégy éve kiépített vákuumos szennyvízcsatorna-rendszer működtetése. Közel másfél évtizede hegyről a völgybe szivattyúzással juttatjuk el a szennyvizet. Hétszáz millió forintért már kiváltottuk a fővezetékeket gravitációsra, és további hétszáz milliót költünk még a becsatlakozó utcák vezetékcseréjére, fokozatosan, mikor mennyi keretünk lesz, annak érdekében, hogy a lejtőn ingyen folyjon le a szennyvíz. Idén százmillió forintot tudunk erre a célra szánni. Jövőre, amikor már túl leszünk az iskola-beruházáson, már többet. Azokban az utcákban, ahol már elkészült a gravitációs rendszer, ott az utcákat is rendbe tesszük. A zsámbéki kanyar utcáinál a vízelvezetési és burkolat problémák megoldása is várható. A vákuumos szennyvízrendszer t a legtávolabbi utcáktól befelé haladva cseréljük ki és újítjuk fel az útburkolatokat, egyelőre Telki és a Dobogó felől befelé, a régi-új telep utcáinál.

Központi szerep a kastélynak

-  Tervezzük, hogy a Rákóczi úton megvásároljuk a kastély épületét. Százötvenmilliót szánunk erre. Ott működne a polgármesteri hivatal, a képviselők háza, s az egyik oldalépületben a kultúrház. A jelenlegi kultúrház az összeomlás határán áll.
-  A főutcának (Somogyi és Rákóczi u.) és a régi főutcának, vagyis a Kossuth Lajos utcának a teljes felújítására elkészíttetjük a pályázat beadáshoz szükséges terveket. Ez is tízmillió forintos nagyságrend. Szeretnénk Pátyra beérkező utak mellé a hozzánk érkezőket üdvözlő táblákat elhelyezni a testvérvárosi táblák kihelyezésével együtt.

Emlékhelyek

-  A református templom előtti első világháborús emlékművet a református egyházzal közösen felújítjuk. A Biatorbágy felé vezető út mellett egy, a pátyi hősökhöz méltó első világháborús emlékparkot alakítunk ki a már elöregedett emlékpark helyén, ahol száztizenhárom fát ültetünk el a száztizenhárom elesett pátyi emlékére. Három ősi fejkövet a református temetőből, két fejkövek a régi katolikus temetőből kapunk az emlékparkhoz. Ezek koszorújában helyezzük el végre méltó helyén azt az emléktáblát, amely jelenleg a vákuumos szennyvíztisztító szivattyúházának falán áll. Elindítjuk a köztéri szobrok rendezését is: egy Kossuth-szobrot tervezünk a Kossuth Lajos utcába, egy Petőfi-mellszobrot a Petőfi Sándor utcának az elágazásába. Tavaly volt Szent Erzsébet év, a kistemplom előtti kis terecskét elnevezzük Szent Erzsébet térnek, ahol emléket is állítanánk a legismertebb magyar szentnek. A megvalósítás aszerint történik majd, hogy a fontosabb beruházások mellett mennyi pénzünk marad.
-  Milyen pénzügyi forrásokból tudják mindezt megvalósítani?
-  Ilyen forrás például a vállalkozások közérdekű hozzájárulása a település fejlesztéséhez annak fejében, hogy Pátyon letelepedhetnek. A leendő golfpark tulajdonosa 900 millió forinttal gazdagította azt a 40-50 pátyi családot, akiknek a területét megvásárolta, ezen felül 300 millió forintot fizetett be az önkormányzat kasszájába. Példa nélküli Páty történetében, hogy bárki egy forintot is befizetett volna az önkormányzat kasszájába. De példaként említhetem még, hogy egy közel negyvenkét hektáros területen egy osztrák cég most kezdi meg logisztikai központjának kiépítését Páty gazdasági övezetében. Az iskolához szükséges ötvenmillió ebből a fejlesztésből van. Másik kétszázmillió többlet abból jelentkezik, hogy a Pátyon lakó, de nem pátyi telephelyű vállalkozók Pátyra jelentették át vállalkozásaikat és itt fizetik a különböző cégadóikat. 2007-től 1,8%-ra emeltük az iparűzési adót. Ebből további ötszáz millió forinthoz jutunk.

Távlati célok

-  2010-re szeretnénk mintatelepülés lenni: ekkorra valamennyi utcánk járható, rendezett kátyúmentes lesz, a csatornánk végig gravitációs, lesz új iskolánk, új óvodánk, új polgármesteri hivatalunk, ügyfélbarát önkormányzatunk.
Koós Hutás Katalin

Vissza