Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Anna-napi búcsú

Kultúra > Perbál

2008-08-11


Az idei perbáli Búcsú a Maklári József kórus koncertjével kezdődött a római katolikus templomban. A három napos rendezvénysorozatot Harkai Gábor plébános és Varga László polgármester nyitotta meg. Harkai Gábor nyitóbeszédében úgy fogalmazott, hogy „bár ma a világban lévő erők mindent szét akarnak választani, ez a rendezvény mégis arra jó példa, hogy mindnyájan együtt tudunk ünnepelni”.

A kórus Lisztes László karnagy vezetésével egyházi műveket adott elő. Felcsendült – többek között – Mozart: Jubilate Deo című műve, Sztravinszkij Ave Maria-ja, Kodály: Horatii carmen című alkotása. A hangversenyen Szalai András cimbalomművész is közreműködött.
      A kórus koncertje után a római katolikus plébánián helytörténeti kiállítást nyitottak meg. Harkai Gábor plébános örömét fejezte ki, hogy méltó helyre került mindaz, „amit őseink alkottak és mi megőriztünk”. Lévai Rita képviselő, a Kulturális, Oktatási és Sportbizottság tagja a kiállítás létrehozói nevében megköszönte a képviselő-testületnek, a Német Kisebbségi Önkormányzatnak és a Champignon Union Kft-nek az anyagi és erkölcsi támogatást, amellyel hozzájárultak az épületrész felújításához. Elmondta, hogy a létrehozók nem egy álló kiállítást kívánnak megvalósítani, hanem egy olyan élő, közösségi programokra is alkalmas helyet akarnak teremteni, ahol a múlt és a jelen találkozik. A megnyitó a megkezdett út első, „látványos” állomása, melyet remélhetőleg minél több követ majd. Lévai Rita köszönetet mondott mindazoknak, akik tárgyaik felajánlásával hozzájárultak a kiállítás sikeréhez. 
      Az este további részében az érdeklődök meghallgathatták Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című művét Besenczi Árpád előadásában, majd Keresztes Nagy Árpád és Fejér Simon zenélt a kötetlen borozás közben.
A búcsú második napjának rendezvényei a Közösségi Házban zajlottak. A szombati program kezdetén Keresztes Nagy Árpád mesélt a gyerekeknek és felnőtteknek. Õt követték a színpadon a Tücsök citerazenekar, a Kontáros együttes, a Rojtos és a Höcögő, majd a Makám. Az est további részében a Madarak házibuli zenekar muzsikált és teremtett jó hangulatot a táncoláshoz.
      A rendezvénysorozat harmadik napja a Dicke Schwäne térzenéjével kezdődött. Az ünnepi szentmise után a Templomtéren Varga László polgármester beszédében kitért arra, hogy az önkormányzat a búcsú szervezése kapcsán a hagyományok ápolására, értékek bemutatására és a környékbeli, valamint helyi előadók felvonultatására törekedett. De hogy minél szélesebb rétegeket szólítson meg a rendezvény, olyan „húzó neveket” is választottak, mint amilyen a Madarak és Deák Bill Gyula. A polgármester az önkormányzat nevében Szurmai Gábornak adta át a Perbálért Érdemérmet, a helyi közösségekért, szervezetekért végzett munkájáért.
A délutáni programot a Dicke Schwäne nyitotta, majd a Csillagszeműek táncegyüttes műsorát tekinthették meg az érdeklődők. Ezt követte a Babtársulat óriásbábos előadása. A társulat a község központjából indult. Sokan csatlakoztak hozzájuk, ahogyan a Fő úton igyekeztek a rendezvény helyszínére. Előadásukat a gyerekek és felnőttek hangos tetszésnyilvánítása kísérte. Ezt követően a Simi Henrdrix zenekar lépett színpadra az egyre tovább gyarapodó közönség előtt, majd őket a Deák Bill Blues Band követte. A koncert kezdetén eleredt az eső, ezért a közönségből sokan távozni kényszerültek, így negyven-ötven lelkes rajongó tartott ki a buli végéig. Az önkormányzat tervei szerint a közeli jövőben „kárpótolják” – egy remélhetőleg szárazabb – koncerttel mindazokat, akik már régóta várták, hogy a magyar blues koronázatlan királya Perbálra látogasson.

Tóth Anna


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg