Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Veszélyes gyógyszerek, állatmérgezések

Életmód

2005-06-01


Az orvosi, állatorvosi tevékenység egyik alapvető célja a gyógyítás és a megelőzés, amelyet legtöbbször gyógyszerekkel végzünk. Nem mindegy viszont, hogy milyen gyógyszerekkel!

Egyes háziállatok között is óriási különbségek vannak gyógyszerérzékenység szempontjából, nem beszélve az emberek és az állatok közötti különbözőségről. Egy nagyra nőtt kutya nem tekinthető egy kistermetű embernek, ugyanúgy egy nagytestű macska sem egy törpe kutyának!
Egy átlagos háztartásban tartott emberi gyógyszerek közül kedvenceink számára több mérgező, sőt halálos is lehet! Ezért érthetetlen, hogy a tulajdonosok – bár jó szándékkal – sok esetben már otthon elkezdik gyógyszerekkel kezelni betegnek vélt állataikat. Ez a kezelés sajnos sokszor többet árt – sőt végzetes is lehet–, mint használ és nem is biztos, hogy az állat beteg volt!
A teljesség igénye nélkül említem a legfontosabbnak vélt gyógyszereket, melyek háziállataink számára veszélyesek, mérgezőek lehetnek: indometacin (INDOMETACINUM kapszula), naproxen (NAPROXEN, NAPROSYN, ALEVE, APRANAX tabletta), diclofenac (CATAFLAM, VOLTAREN, DICLOFENAC tabletta), ibuprofen (ALGOFLEX, ADVIL, DOLGIT, HUMA-PROFEN, MELFEN tabletta, NUROFEN drazsé, SOLPAFLEX kapszula. Macskánál  a paracetamolt tartalmazó gyógyszerek( COLDREX, PANADOL, RUBOFEN, SARIDON, EFFERALGAM, MIRALGIN, SCUTAMIL-C tabletta) már nagyon kis mennyiségben is halálos mérgezést okozhatnak!
Az állatorvosi készítmények közül kiemelném a permetrint tartalmazó EX-SPOT cseppentős ( spot on ) bolha és kullancsirtót. Ez csak kutyáknál alkalmazható, macskánál nagyon súlyos mérgezést okoz! Ugyancsak veszélyes macskánál a diazinon hatóanyagú NEOCIDOL, ECTOCIDOL bolhairtó oldat. Rágcsálóknál (nyúl, hörcsög, tengerimalac, egér, patkány) a penicillin és származékai halálos méregnek számítanak, holott kutyák, macskák és emberek esetében széles körben elterjedt és hatékonyan alkalmazott antibiotikumok. Õsszel és tavasszal aktuális a fagyálló mérgezésről is néhány szót ejteni. Az autókból leengedett fagyálló folyadékot édes íze miatt az állatok szívesen nyalogatják, mely nagyon súlyos etilén-glikol mérgezést okoz, tönkre téve a vese szöveteit! Sürgősségi beavatkozásként alkoholt (például pálinkát) lehet itatni a mérgezett állattal, de legjobb, ha azonnal valamelyik állatorvoshoz fordul a gazdi ilyen gyanú esetén.
Még egy érdekesség: csokoládémérgezés. Erről azt kell tudni, hogy a csokoládéban található teobromin kutyák számára mérgező nagyobb mennyiségben! A teobromin kémiailag közeli rokona a kávéban levő koffeinnek és a teában levő teofillinnek. Főleg a keserű csokoládék tartalmaznak nagyobb mennyiségben teobromint, melyekből kistestű kutyánál akár fél tábla csokoládé is halálos mérgezést okozhat!
Ezekből a példákból is kitűnik, hogy hozzáértés és óvatosság hiányában sajnos házi kezelésekkel többet árthatunk kedvencünknek, mintha nem tettünk volna semmit sem! A legfontosabb mielőtt bármit beadnánk kedvencünknek, kérjük ki állatorvosunk véleményét!

Dr. Fux Attila állatorvos
allatorvos@invitel.hu

 


Vissza